CEFC má v Česku nemovitosti za více než deset miliard

Florentinum.

Florentinum. Zdroj: Penta Investments

Florentinum,
Florentinum
Florentinum
Florentinum
Hotel Mandarin Oriental Prague
7
Fotogalerie

Čínská skupina CEFC má podle profesionálů z trhu v České republice reality za více než deset miliard korun. Podle zjištění E15 se u dvou budov objevily nové zástavy. V úterý agentura Bloomberg přinesla zprávu o tom, že CEFC po zahájení vyšetřování svého šéfa nabízí ke koupi nemovitosti po celém světě.


Bloomberg také uvedl, že se výprodej nemovitostí CEFC týká i České republiky. To však firma popřela. „Připravovaná transakce se realit v České republice nedotkne,“ reagoval mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář. V Česku má firma podle odhadů realitních profesionálů nemovitosti za více než deset miliard korun.

Spolu s fotbalovým stadionem Slavie v pražském Edenu bude tato částka ještě vyšší. Celková aktiva CEFC v České republice mají hodnotu kolem 38 miliard korun. Nejlukrativnějšími kousky v realitním portfoliu CEFC je kancelářský komplex Florentinum v Praze u Masarykova nádraží a hotel Mandarin Oriental na Malé Straně.

Zástavní právo vůči nemovitostem čínského konglomerátu v Česku má J&T Banka. Podle zjištění deníku E15 se v minulých dvou týdnech objevily zápisy o zástavách u vinohradského hotelu Le Palais a u hotelu Mandarin Oriental. Podle již dřívější zprávy serveru iRozhlas.cz se plomby týkají také například stadionu v Edenu.   

S ohledem na zákonnou povinnost bankovního tajemství nelze komentovat přímo jednotlivé obchody. Obecně ale platí, že se z příjmů z prodeje v první řadě uspokojuje zástavní věřitel.  Je zvykem, že pokud se jedná o dobrovolný prodej, tak je běžným ustanovením, že takový prodej musí být se souhlasem věřitele,“ řekla na dotaz deníku E15 mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

V případě prodeje by minimálně o Florentinum a hotel Mandarin Oriental nebyla podle realitních profesionálů nouze o kupce. „Další CEFC vlastněné nemovitosti nejsou sice ve své třídě mezi tím nejlepším, ale i tak jsou to dobře fungující nemovitosti v atraktivních lokalitách jako je hotel Le Palais, případně s velkým potenciálem rozvoje typu budovy Živnobanky v ulici Na Příkopě. Pokud by k prodeji skutečně došlo, výrazným způsobem by to ovlivnilo výši celkových investic do nemovitostí v České republice,“ uvedl Ondřej Vlk, šéf výzkumného oddělení poradenské společnosti Colliers International.

Kromě nemovitostí CEFC v České republice ovládá ještě například fotbalový klub Slávia, strojírenský podnik Žďas ze Žďáru nad Sázavou, skupinu Pivovary Lobkowicz nebo internetového prodejce zájezdů Invia.cz. Necelý poloviční podíl má též v leteckém přepravci Travel Service, který spoluvlastní České aerolinie.  

Čínská skupina CEFC prodává obří balík světových realit v hodnotě převyšující 65 miliard korun. Zpráva přichází jen týden poté, co téměř polovinu koncernu převzala čínská státní firma CITIC. Skupina CEFC současně oznámila, že z jejího čela odchází Jie Ťien-ming. Tento poradce českého prezidenta Miloše Zemana čelí v Číně policejnímu vyšetřování.

Na prodej je centrála koncernu v Šanghaji, luxusní vily a byty po celé Číně nebo podíl v Trumpově mrakodrapu na newyorském Manhattanu.