Centrální banka odepsala stamilionovou pohledávku

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká národní banka (ČNB) loni odepsala pohledávku ve výši 214 milionů korun, kterou měla vůči společnosti CBN Group. Důvodem bylo zrušení konkurzu CBN Group kvůli nedostatečnému majetku.

Pohledávka pochází z devadesátých let a je pozůstatkem po Státní bance československé. „Ještě v devadesátých letech dvacátého století poskytovala úvěry zejména státním podnikům, jejichž zakladatelem byla ministerstva obrany a vnitra,“ uvádí ředitel komunikace ČNB Marek Petruš s tím, že jedním z nich bylo Naše vojsko, nakladatelství a knižní obchod, Praha, státní podnik (Naše vojsko). Nakladatelství se mělo podle vládního rozhodnutí privatizovat, ale záměr se neuskutečnil. Naše vojsko mělo být proto zrušeno s následnou likvidací.

Na základě smlouvy o prodeji podniku mezi likvidátorem Našeho vojska a společností CBN Group v roce 1997 se podle Petruše právním nástupcem státního podniku stala právě CBN Group. Ta převzala majetek podniku a zároveň jeho dluhy včetně půjčky, kterou nakladatelství obdrželo od ČNB. Své peníze ale již centrální banka kvůli krachu CBN Group neuvidí. Hospodaření ale odpis pohledávky neovlivnil, protože centrální banka na ni vytvořila opravné položky v plné výši.

Ke konci minulého roku měla centrální banka vytvořené opravné položky v objemu 2,86 miliardy korun. O rok dříve to bylo 3,3 miliardy. Opravné položky vytváří ČNB zejména kvůli úvěrům, které poskytla bankám, jež následně zkrachovaly.