Centrální banka s půjčkou pro MMF souhlasí, ale s podmínkami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Bankovní rada České národní banky souhlasí s uvolněním 1,5 miliardy euro z devizových rezerv pro bilaterální půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) za podmínky, že poslanci schválí státní záruku za možné ztráty ČNB.

Vláda se ve středu shodla, že Česko poskytne měnovému fondu částku do 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Půjčku už dříve kritizoval prezident Václav Klaus. Peníze půjdou z devizových rezerv ČNB. Bankovní rada ČNB, z jechž devizových rezerv půjčka půjde uvedla, že poskytnutí další půjčky MMF vládě nedoporučuje, vzala ale při svém rozhodování v úvahu příslib státní záruky.

Ministr financí Kalousek dnes ráno předpovídal, že ČNB s půjčkou pro MMF souhlasit nebude, protože bankovní rada je apolitická a myslí pragmaticky.

Ačkoli ČNB poskytnutí další půjčky MMF vládě opravdu nedoporučuje, bankovní rada podle vyjádření svého mluvčího vzala při svém rozhodování příslib vystavení záruky státu v úvahu a s uvolněním devizových rezerv souhlasí.

„Souhlas Parlamentu ČR s vládním návrhem zákona o státní záruce 2,53 miliardy euro za souhrnnou výši úvěrů přislíbených MMF chápe bankovní rada ČNB jako vyjádření priority zahraniční politiky České republiky,“ uvedl Marek Petruš
mluvčí ČNB.