Centrální bankéři si mezi sebou rozdělili o milion víc než před rokem

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Celkem devítka členů bankovní rady ČNB, kteří se během roku 2017 vystřídali v křeslech vedoucího orgánu tuzemské centrální banky, si loni na čistých mzdách přišli na bezmála 21,5 milionu korun. Ještě o rok dříve to bylo o necelý milion korun méně. Vyplývá to z dnešní zprávy o hospodaření ČNB. Nejlépe placeným úředníkem banky zůstal její guvernér Jiří Rusnok, který si loni přišel na necelé čtyři miliony korun čistého.

Nejméně si vydělali dva už bývalí radní ČNB, Lubomír Lízal a Jan Řežábek, a to mezi šesti a sedmi sty tisíci korun. Z rady odešli v loňském roce. Průměrný roční příjem v nejdůležitějším orgánu centrální banky loni dosáhl 2,4 milionu korun, tedy o bezmála 4,5 procenta více než v minulém roce. Celkově vyplatila ČNB ve mzdách 1,06 miliardy korun, tedy o více jak sedm procent více než loni.

„Navyšování mzdových prostředků pramenilo z výsledků kolektivního vyjednávání a z obsazování nových pracovních pozic vytvořených zejména v agendách dohledu nad finančním trhem,“ uvádí výsledková zpráva ČNB. Počet zaměstnanců loni stoupl o 52 lidí, meziročně se zvýšil o takřka čtyři procenta. Růst zaměstnanosti v bance si vyžádal nový zákon o spotřebitelském úvěru, který ČNB nově pověřil dohledem nad nebankovními úvěrovými firmami.