ČNB ponechá úrokové sazby beze změny, míní ekonomové

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

ČNB
ČNB
Česká národní banka
ilustrační foto
ČNB ilustrační
6
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ponechá úrokové sazby beze změny. Shodli se na tom oslovení analytici. Poslední vývoj ekonomiky totiž podle ekonomů zhruba odpovídá odhadům ČNB a případnému dalšímu zvýšení sazeb brání také měnová politika Evropské centrální banky. Zvyšování sazeb očekávají analytici nejdříve v létě.

"Nadcházející březnové zasedání bankovní rady ČNB příliš zajímavé nebude. Zkraje února dali totiž centrální bankéři jasně najevo, že nehodlají pokračovat v módu zvyšování úrokových sazeb co tři měsíce a další zvýšení sazeb naplánovali předběžně až na konec letošního roku," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Centrální bankéři tentokrát sazby nezmění a zdrží se jakýchkoliv jednoznačných výroků ohledně dalšího zpřísňování měnové politiky," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Upozornil, že poslední prognóza ČNB počítá se zvyšováním sazeb až na přelomu tohoto a příštího roku. "Prognózu, která by toto mohla hypoteticky změnit, bude mít ČNB na stole až v květnu. Nicméně ani květen pravděpodobně změnu v sazbách nepřinese," dodal s tím, že větší šanci na změnu sazeb vidí v létě.

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera bude ČNB obecně v první polovině letošního roku vysílat spíše holubičí signály, což bude koruně bránit v dalším posilování. "Méně silná koruna ve srovnání s prognózou ČNB a příznivý ekonomický vývoj vyžadující další měnové utažení však ČNB nakonec umožní opět zvyšovat své sazby v druhé polovině letošního roku," uvedl.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Guvernér ČNB Jiří Rusnok následně uvedl, že prognóza ČNB je zpracována tak, že počítá letos s jedním dalším zvýšením úrokových sazeb.

Před týdnem pak Rusnok uvedl, že pokud by se objevila svižnější inflace, tak tu bude prostor pro zvýšení úrokových sazeb, jinak že vidí prostor pro zvýšení úrokových sazeb až ke konci roku nebo v roce 2019.

Později v týdnu pak viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík uvedl, že nevidí důvod k dalšímu zvyšování sazeb před koncem letošního roku, ale že sazby mohou ČNB mohou svižněji růst příští rok. "Pokud se naše předpověď bude naplňovat tak, jako doposud, je možné, že já už pro žádné další zvyšování sazeb hlasovat nebudu," uvedl. Tomšíkovi končí mandát v ČNB na konci letošního roku. Čtvrtečního zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm jejích členů.