Češi přestali splácet půjčky za 351 miliard korun. Nejčastěji odložili hypotéku

O odklad splátek často žádali také majitelé opraven motorových vozidel.

O odklad splátek často žádali také majitelé opraven motorových vozidel. Zdroj: Jiří Rubeš

Z firemních klientů žádali o odložení splátek úvěrů především firmy podnikající v realitách. (ilustrační foto).
Také podniky ze zpracovatelského průmyslu ve značné míře žádaly o odklad splátek.
3
Fotogalerie

Tuzemské banky schválily necelých tři sta tisíc žádostí o odklad splátek. Dlužníci je tak neplatí u úvěrů v celkové výši přes 351 miliard korun. Z toho 208 miliard představují půjčky pro domácnosti a zbytek připadá na korporátní sektor.

O odklad splátek nejvíce žádaly firmy podnikající v oblasti nemovitostí (23,6 miliardy úvěrů), zpracovatelském průmyslu (15,2 miliardy) a v prodeji a opravách motorových vozidel (6,2 miliardy korun).

Největší podíl ze zmíněných 351 miliard ale představují půjčky pro domácnosti. Ty požádaly o zastavení splátek jen u úvěrů na bydlení v celkové výši 152 miliard korun. Z toho 93,7 miliard představují půjčky, které se zmrazily v rámci moratoria nařízeného vládou. Zbylých 58,3 miliardy představují hypotéky či půjčky ze stavebního spoření, které banky zmrazily dobrovolně. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka.

Experti se shodují, že u úvěrů na bydlení jde o velké číslo. „Blíží se to roční produkci hypoték,“ uvádí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance, která je zprostředkovatelem hypoték.

Banky přitom loni poskytly hypotéky v hodnotě přes 180 miliard korun. Vzhledem k průměrné výši hypotéky v uplynulých letech se počet lidí, kteří požádali o pozastavení splátek, bude pohybovat okolo sto tisíc.

„Potenciálně jsou to ohrožené úvěry,“ uvádí ekonom ING Banky Jakub Seidler s tím, že bude záležet na tom, jak velká část lidí začne opět splácet po skončení moratoria. Podle Eima ale většina lidí požádala o odklad pouze pro jistotu, protože dál měli příjem.

Další velkou položkou, kde domácnosti žádaly o odklad, jsou spotřebitelské úvěry. Zmraženo je tak splácení téměř 48 miliard těchto půjček. Moratorium na splácení úvěrů schválila počátkem dubna sněmovna na návrh vlády.