Češi více vybírají své peníze z bank, prý kvůli Vánocům

ilustrační foto

ilustrační foto

Češi se od října začali zásobovat hotovostí – podle statistik vzrostla hodnota bankovek a mincí v oběhu do 20. listopadu na 408,8 miliardy korun. Jen za deset dní od 10. do 20. října přitom Češi vybrali z bank 4,2 miliardy korun. Za zhruba měsíc narostlo oběživo o osm miliard.

Lidé masivně vybírali z bank naposled na podzim roku 2008, kdy v panice z krize vyzvedli v posledním kvartále z bank raketových padesát miliard korun. Podle České národní banky (ČNB) za současným nárůstem oběživa nestojí strach z krize, ale nadcházející Vánoce.

„Stejně jako každoročně, i letos v předvánočním období dochází k sezonnímu nárůstu oběživa,“ říká Petra Hájková z tiskového oddělení ČNB. „Nic nenasvědčuje tomu, že by aktuální vývoj zasluhoval jakoukoli mimořádnou pozornost,“ dodává.
Letošní vývoj výše oběživa je podle ČNB z dlouhodobého hlediska naprosto normální, bez mimořádných výkyvů.

„Tato charakteristika platí pro všechny dosavadní měsíce. To znamená, že letošní vývoj výše oběživa je pod dlouhodobě pozorovaným trendem,“ dodala Hájková. V lednu činila hodnota fyzických peněz v oběhu 388 miliard korun, koncem září to bylo 398 miliard.

Loni od října do listopadu stoupla hodnota oběživa celkově o pouhé dvě miliardy korun, z 385 na 387 miiliard. A to v období od 10. do 20. listopadu loni vzrostlo oběživo ještě razantněji než letos, o šest miliard korun – zřejmě kvůli termínům výplat.