Česká exportní banka má nového generálního ředitele

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Karel Bureš
2
Fotogalerie

Dozorčí rada státní České exportní banky (ČEB) odvolala generální ředitele a předsedu představenstva Karla Bureše. V obou funkcích ho nahradí dosavadní místopředseda představenstva a náměstek ředitele Jaroslav Výborný. 

"Věřím, že se nám v součinnosti s naším akcionářem podaří provést banku důležitými reformami, aby mohla nadále plnit svou nezastupitelnou úlohu při podpoře českých exportérů," řekl Výborný.

Výborný dosud v ČEB vykonával funkci místopředsedy představenstva odpovědného za úsek řízení rizik. Už předtím působil například v Komerční bance, České spořitelně či Citibank.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti několikrát kritizoval dřívější hospodaření státní ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Banku vlastní stát, menšinový podíl akcií má EGAP. Akcionářská práva vykonávají za stát pověřená ministerstva, z nichž má nadpoloviční podíl hlasů ministerstvo financí. Vláda minulý týden rozhodla, že ČEB a EGAP mají nově spadat pouze pod ministerstvo financí. Převod podílů ale předpokládá změnu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Změny ve vlastnické struktuře ČEB také musí posoudit Česká národní banka.

Přímé náklady státního rozpočtu na obě instituce od roku 2006 činí více než 32 miliard korun. "ČEB a EGAP jsme zdědili v žalostném stavu a je skutečně potřeba, aby byly pod jednou střechou, protože zkušenosti se čtyřmi akcionáři nejsou dobré. Takže jediným akcionářem by mělo být MF, které řídí státní rozpočet," uvedl v březnu Babiš.

ČEB i EGAP se potýkají se ztrátovými obchodními případy z let 2007 až 2011, některé vyšetřuje policie. Objem špatných úvěrů ČEB, tzv. úvěrů v selhání, klesl loni na 20,6 miliardy korun, v roce 2015 činil více než 42 miliard korun. ČEB poskytuje českým vývozcům finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy.