Česká Hello bank! bude na prodej. Francouzi se chtějí zbavit aktiv ve střední Evropě

Hello bank! má v Česku kolem 340 tisíc klientů,

Hello bank! má v Česku kolem 340 tisíc klientů, Zdroj: Hello bank!

Mateřská BNP Paribas se kromě aktiv v Česku plánuje vzdát i dalších poboček v zemích východní a střední Evropy.
2
Fotogalerie

Tuzemský finanční dům Hello bank!, který se specializuje na spotřebitelské úvěry, bude pravděpodobně na prodej. Stane se tak v balíku s dalšími pobočkami mateřské francouzské banky BNP Paribas. Výprodej východoevropského balíku by mohl největší evropské bance vynést kolem půl miliardy dolarů. S informací přišel server bloomberg.com.

Důvodem prodeje má být zefektivňování portfolia a získání hotovosti. Banka údajně sonduje zájem o svá aktiva vedle Česka také v Bulharsku, Rumunsku a v Maďarsku. Bloomberg citoval své zdroje, podle nichž by obchod mohl mít objem kolem půl miliardy dolarů, zhruba 10,7 miliardy korun.

Ve střední a východní Evropě se Francouzům nepodařilo vybudovat silného hráče. Podle analytika společnosti BHS Štěpána Křečka by odchod BNP Paribas mohl souviset se snahou zaměřit se na hlavní trhy, kde banka působí. „Současné aktivity BNP Paribas by pravděpodobně přešly pod nové vlastníky, z pohledu klientů by se toho moc nezměnilo,“ soudí.

V Česku spadá pod nástupce francouzských Banque Nationale de Paris a Paribas společnost Hello bank! Ta fungovala od konce devadesátých let nejprve pod značkou Cetelem, nynější jméno nese od roku 2017.

BNP Paribas agentuře Bloomberg zprávu o svém záměru nekomentovala, stejně se na dotaz deníku E15 zachovala i česká Hello Bank! „Spekulace z trhu nijak nekomentujeme,“ odpověděla Gabriela Pithartová, marketingová ředitelka banky.

Jednání o prodeji jsou prý v rané fázi a mohou také skončit bez výsledku. BNP Paribas se před časem zavázala zvýšit akcionářům zisk. V závěru loňského roku prodala Bank of the West se sídlem v San Francisku domu Bank of Montreal za 16,3 miliardy dolarů. Akcie BNP Paribas za posledních dvanáct měsíců vzrostly o 48 procent, což bance dává tržní hodnotu 82,3 miliardy eur, odhaduje Bloomberg.

Hello bank! má v Česku kolem 343 tisíc klientů a patří mezi menší banky. Mateřská BNP Paribas provozuje zastoupení ve třiceti zemích a podle svých webových stránek obsluhuje více než dvacet milionů klientů.