Česká národní banka nesouhlasí s rozhodnutím, které ruší odejmutí licence WPB. Podala stížnost

WPB Capital

WPB Capital Zdroj: Profimedia

Česká národní banka v pátek podala k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze, který ruší její rozhodnutí o odejmutí licence družstevní záložně WPB Capital. Současně požádala soud o bezodkladné přiznání odkladného účinku této stížnosti. ČNB o tom informovala v pátek. Představenstvo WPB Capital argumenty, jimiž ČNB zdůvodnila podání kasační stížnosti, odmítá. Písemný rozsudek soudu nyní s právníky analyzuje a oficiální stanovisko vydá v pondělí, řekl mediální zástupce firmy Martin Jaroš.

Městský soud označil odnětí licence za zjevně nepřiměřené opatření. Současně však potvrdil, že ve WPB Capital docházelo k závažnému protiprávnímu jednání, které ČNB při své dohledové činnosti zjistila a následně ve svých rozhodnutích o odejmutí povolení k činnosti popsala. Rozhodnutí městského soudu tak podle ČNB vznáší otázku, jakého jednání by se musela úvěrová instituce dopustit, aby to podle soudu opravňovalo k odejmutí povolení k činnosti.

ČNB odňala WPB Capital povolení působit jako družstevní záložna v červnu 2014. Učinila tak v zájmu ochrany vkladatelů poté, co zjistila umělé navyšování kapitálu WPB Capital. To se dělo tak, že se peníze, které družstvo poskytovalo ve formě úvěrů účelově založeným obchodním společnostem, do něj po několika netransparentních převodech vrátily v podobě dalších členských vkladů. Vedle toho WPB Capital nepřímo přes účelově založené společnosti nakupovala směnky, které záložny nabývat nesmějí. Tím se současně významně překračovaly limity úvěrové angažovanosti.

"Tyto skutečnosti považujeme za natolik alarmující a natolik v rozporu s naprosto základními požadavky na obezřetné podnikání družstevních záložen, že odejmutí licence bylo v tomto případě zcela namístě," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Je přesvědčen o tom, že ČNB tento krok dostatečně odůvodnila, a že vše, co jí soud vytýká, lze vyvrátit obsahem jejích rozhodnutí o odejmutí licence.

ČNB považuje za zarážející, že pro soud nejsou dostatečným důvodem pro odejmutí povolení k činnosti ani skutečnosti, které představovaly mimořádné riziko pro vkladatele a další věřitele družstevní záložny. Překvapuje ji tvrzení soudu, že odejmutí licence nebylo namístě mimo jiné i s odkazem na údajnou systémovou nevýznamnost družstevních záložen.

ČNB připomněla, že po odebrání licence WPB Capital nebylo možné vyplatit vkladatele z jejího majetku, ale musel tak učinit Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů). Klientům této záložny nahradil pojištěné vklady téměř 2,8 miliardy korun, a je tak největším věřitelem WPB Capital.

Rozhodnutí správních soudů bude mít vliv nejen na to, zda bude pokračovat, či zda bude pozastaven proces likvidace WPB, ale i jestli se družstvo vrátí do rukou jeho původního vedení. To je přitom podle centrální banky odpovědné za uvedená protiprávní jednání a osoby z vedení záložny jsou v souvislosti s tímto jednáním trestně stíhané.