Policie obvinila bývalé členy představenstva WPB Capital

Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital

Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital Zdroj: Michael Tomeš/E15

Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital
Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital
Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital
Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital
Palác Edison v Jeruzalémské ulici v Praze 1, bývalé sídlo WPB Capital
8
Fotogalerie

Souboj České národní banky se záložnou WPB Capital nabírá na obrátkách. Nyní policie začala vyšetřovat bývalé členy představenstva WPB Capital na základě posudku centrální banky, tvrdí vedení záložny.

V polovině června rozhodl soud, že Česká národní banka odebrala záložně WPB Capital licenci neoprávněně. A od té doby se boj centrální banky vůči kampeličce ještě zostřil.

ČNB zahájila nové správní řízení vůči WPB Capital a nyní se do celé věci zapojila ještě policie, která obvinila tři bývalé členy představenstva WPB Capital.

„Policie České republiky je 6. září na základě odborného posouzení ČNB obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže,“ říká mediální zástupce představenstva WPB Capital Martin Jaroš a dodává: „Považují trestní stíhaní za účelové – ČNB se podle nich snaží odvrátit pozornost od vlastních chyb.“ Podle Jaroše obvinění podají proti obviněním stížnost.

Centrální banka ale tato tvrzení odmítá. „ČNB nebyla tím, kdo v této věci podal trestní oznámení, protože Policie ČR od začátku kauzy WPB konala po vlastní linii. ČNB poskytovala Policii ČR součinnost, a to vždy, kdy k tomu byla Policií ČR vyzvána,“ zdůrazňuje mluvčí ČNB Markéta Fišerová s tím, že je to povinnost centrální banky.

Obvinění se týkají sporu mezi WPB Capital a společností Trowmart Limited, která se před čtyřmi lety v rozhodčím řízení soudila o část portfolia úvěrových pohledávek družstva. „Bývalému představenstvu je v obvinění kladeno za vinu, že o rozhodčím řízení neinformovalo ČNB a že se v řízení nedostatečně bránilo,“ popisuje Jaroš s tím, že bývalé představenstvo WPB Capital v rámci sporu s Trowmart Limited ihned podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu a návrh na odklad vykonatelnosti, kterému soud vyhověl. „K žádné škodě tudíž nemohlo dojít,“ uvádí Jaroš. Obvinění podle něj odmítají, že by „nedostatečně informovali ČNB a likvidátora družstva o existenci předmětných řízení“.

Skutečností je, že po prohraném sporu, podnikla centrální banka celou řadu kroků proti WPB Capital včetně zahájení nového správního řízení a vydání předběžného opatření.

Nyní posudek ČNB čtyři roky po rozhodčím sporu spustil policejní vyšetřování bývalých členů vedení záložny. „Tzv. odborné vyjádření k části kauzy WPB spojené se společností Trowmart poskytla ČNB v srpnu 2017. V březnu 2018 je pak ČNB na žádost Policie ČR doplnila,“ říká Fišerová s tím, že odborné vyjádření centrální banky pro policii předcházelo červnu 2018, kdy Městský soud v Praze vyhlásil rozsudek ke správní žalobě WPB.

Bývalé představenstvo přesto vidí za celou záležitostí centrální banku. „Celou situaci vnímají jako protiúder ze strany ČNB. Ta se podle nich snaží cestou diskreditace bývalých představitelů WPB Capital zakrýt své chyby ve správním řízení vedeném se spořitelním družstvem,“ tvrdí Jaroš s tím, že trestní stíhání má zároveň odvést pozornost od pochybného hospodaření současného likvidátora družstva. Toho přitom kontroluje právě Česká národní banka.

„Obvinění ze strany WPB, že se jedná o snahu ČNB odvést pozornost od svých chyb či chyb likvidátora WPB poté, co soud rozhodl o zrušení rozhodnutí o odejmutí licence WPB, považujeme za naprosto liché a ryze účelové,“ zdůrazňuje Fišerová právě s odkazem, že posudek byl poskytnut policii ještě před rozhodnutím městského soudu.