Česká spořitelna nabízí 42 dnů volna. Finanční poradenství je prý čím dál náročnější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Od Nového roku mají zaměstnanci České spořitelny k využití další benefit. K dosavadním až třiceti dnům - složeným z v korporacích více méně standardních 25 dnů dovolené a dalších pěti dnů takzvaných sick days - mohou nyní využít ještě každý měsíc roku den volna navíc.

Novinku banka oznámila na kariérní sociální síti LinkedIn. „Aby naši bankéři mohli poradenství (které je čím dál náročnější) a pomoc realizovat správně a dobře, musí být sami v rovnováze a v pohodě. Proto chceme dát kolegům a kolegyním prostor pro rozvoj, učení se novým věcem, ale třeba i jen víc času stráveného s blízkými nebo u vlastních koníčků. Zkrátka na věci, které řada z nás odsouvá na dobu, až na ně bude čas. Toto volno navíc jsme pojmenovali Můj den,“ uvádí se ve zprávě.

V diskuzi na LinkedInu komentující krok banky chválí, řada z nich se ale zamýšlí mimo jiné nad tím, jestli zaměstnanci vůbec mají čas dovolenou vybírat. V řadě firem se totiž děje to, že zaměstnanci z různých důvodů jako například dokončování projektů, nebo kvůli jiným úkolům, nezvládají ani standardní volno vyčerpat.

Tip: Plánujete hypotéku? Poradíme, jak na to

„Takovému kroku tleskám. Lidi zvládnou, když si to dobře rozplánují, udělat práci místo pěti dnů ve čtyřech. Pro mladé to bude zajímavý argument u jejich nabírání, u stávajících zaměstnanců to posílí jejich loajalitu,“ komentuje krok banky partner konzultantské společnosti Egon Zehnder Jaroslav Němec.

Oficiální širší představení novinky od České spořitelny pro jejich téměž deset tisíc zaměstnanců plánuje jeden z největších tuzemských finančních domů později tento týden. 

Další z velkých finančních domů, Komerční banka, počet volných dnů zaměstnancům zatím navýšit neplánuje. „Jdeme vlastní cestou a soustředíme se na větší podporu flexibility práce, částečných pracovních úvazků a práce z domova,“ uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

Další velká banka ČSOB upozorňuje, že loni zavedla například příspěvek na péči o předškolní děti ve výši až tři tisíce korun měsíčně, řada z našich zaměstnanců využila také sabbatical, tedy placené volno s minimální mzdou v rozmezí tří až čtyř týdnů. "A loni jsme k 25 dnům dovolené navýšili zdravotní volno na pět dní a pro zaměstnance starší 55 let nabízíme navíc dva dny wellness volna," poznamenává mluvčí ČSOB Patrik Madle. 

Obor bankovnictví prochází transformací. To, co dosud obsluhovaly kamenné pobočky, se přesouvá do digitálního světa. Pro tradiční bankéře jsou konkurenty IT experti, v pobočkové síti pak například řetězce supermarketů. Řada investičních bank ve světě přitom v důsledku těchto změn masivně propouští, české banky jsou ale nicméně dlouhodobě ziskové a vlna většího propouštění do tuzemska zatím nedorazila.