Česká spořitelna znovu uspěla u soudu o úvěrové poplatky

česká spořitelna

česká spořitelna

Česká spořitelna připsala na vrub bank v boji o úvěrové poplatky další bod. Obvodní soud pro Prahu 4 totiž 1. října rozhodl v její prospěch - poplatek za vedení úvěrového účtu byl podle soudu sjednán v souladu s českým právem. Proti rozhodnutí se nelze odvolat a je konečné.

Česká spořitelna poplatek za správu úvěru vracet nemusí a nebude. Tak rozhodl soud. Po červencovém rozhodnutí finančního arbitra se tak jedná již o druhé rozhodnutí ve prospěch České spořitelny, kterou zastupuje advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges. „V tuto chvíli evidujeme dalších 68 sporů, u nichž je nařízeno soudní řízení,“ uvedl pro E15 Jan Holinka z tiskového centra banky.

Soud při ústním vyhlášení rozsudku zdůvodnil své rozhodnutí tím, že spotřebitel ví, co je obsahem ujednání o poplatku za správu úvěru a proto nepovažuje dotčené ujednání za nesrozumitelné. K tomu uvedl, že již i soudy vyšších stupňů judikovaly, že součástí ceny úvěru je nejen úrok, ale i případný poplatek. Proto je ujednání o poplatku, jakožto cenové ujednání, ze zákona vyloučeno ze soudního přezkumu – a to z hlediska jeho přiměřenosti.

Poplatek byl v souladu se zákonem

„Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, který rozhodl, že poplatek byl sjednán v souladu s českým právem, je v souladu s názorem bank, a sice že bankovní poplatky jsou součástí svobodného ujednání o poskytnutí úvěru, a proto by neměly být zpětně zpochybňovány,“ okomentoval aktuální vývoj náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Jedná se tak o další úspěch banky v oblasti sporů o poplatky. Jak již E15.cz dříve informoval, spořitelna v průběhu srpna v jiných případech uspěla u Krajského soudu v Plzni. Spor u Obvodního soudu pro Prahu 4 je však prvním, který se týká přímé žaloby jednoho z klientů vůči bance.

Soud v této souvislosti odmítl použití rozsudku Nejvyššího soudu SRN, na nějž žalobce poukazoval, s tím, že pro rozhodování českých soudů je závazný právní řád ČR a případně právní názory českých soudů vyššího stupně.
Žalobce byl v řízení zastoupen advokátkou Martinou Urbanovou, která se podle sdělení serveru poplatkyzpet.cz spolu s dalšími advokáty připojila k tzv. boji proti bankovním poplatkům.

Jedná se tedy o případ, kdy se střetla banka s klientem, jehož argumentačně plně podporovala iniciativa poplatkyzpet.cz, kterou provozuje firma BSP Lawyer Partners. Ta se letos na jaře rozhodla postup nespokojených klientů bank sjednotit a rovněž zprostředkovat vedení právních sporů s bankami při snahách vymoci dříve zaplacené poplatky za vedení úvěrových účtů zpět.