Česká spořitelna zvýšila čistý zisk téměř o desetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká spořitelna
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Česká spořitelna
5
Fotogalerie

Česká spořitelna za letošní první tři čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 9,5 procenta na 13 miliard korun. Provozní zisk stoupl o 11,8 procenta na 16,8 miliardy korun, provozní výnosy vzrostly o 8,3 procenta na 31,1 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidovaných výsledků hospodaření, které spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách.

Největším přispěvatelem k nárůstu provozního zisku byl čistý úrokový výnos v souvislosti s rostoucími úvěrovými obchody, uvedla spořitelna. Růst zisku podpořilo podle banky také zvýšení úrokových sazeb České národní banky, čistý výnos z poplatků a provizí a také čistý zisk z obchodních operací. "Dařilo se nám zlepšovat i naši efektivitu, což se promítlo do dalšího zlepšení poměru nákladů a výnosů," podotkl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Čistý úrokový výnos banka meziročně zvýšila o 10,2 procenta na 22,2 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí za tři čtvrtletí letošního roku proti stejnému období loni vzrostl o 4,1 procenta na 6,6 miliardy korun. Čistý zisk z obchodních operací v meziročním porovnání stoupl o 22,3 procenta na dvě miliardy korun

Provozní náklady se sice meziročně zvýšily o 4,5 procenta na 14,3 miliardy korun, jejich poměr k provozním výnosům se ale zlepšil na 46 procent z loňských 47,7 procenta. Konsolidovaná bilanční suma 1,57 bilionu korun ke konci září byla proti závěru loňského roku vyšší o 10,3 procenta.

Hrubý objem úvěrů a pohledávek za klienty proti loňským prvním třem čtvrtletím stoupl o 1,7 procenta na 745,9 miliardy korun. Zvýšil se u firem i domácností. Vklady klientů vzrostly o 14,8 procenta a přesáhly bilion korun.

Zvýšil se i počet aktivních platebních karet České spořitelny meziročně o téměř dvě procenta na 2,91 milionu kusů. Bankomatů a platbomatů za rok přibylo 63 a na konci září jich spořitelna měla 1791.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci září 4,6 milionu. Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která patří ke klíčovým hráčům na bankovním trhu střední a východní Evropy. Skupina Erste za první tři čtvrtletí vykázala čistý zisk 1,22 miliardy eur (31 miliard korun), což je zhruba stejně jako před rokem.