České banky se perou o karty a účty Citibank

pobočka Citibank v Chicagu

pobočka Citibank v Chicagu Zdroj: TonyTheTiger

Pět českých bankovních domů se přihlásilo do tendru na prodej retailového portfolia, který na podzim loňského roku ohlásila americká matka tuzemské Citibank. Mezi zájemce o převzetí služeb patří podle několika zdrojů deníku E15 Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Raiffeisenbank a Fio banka. Mluvčí Citibank Eva Chaloupková proces prodeje nekomentovala.

Zájem zatím potvrdila jen ČSOB. „Zvažujeme všechny obchodní příležitosti včetně této,“ uvádí šéf komunikace banky Hany Farghali. Ostatní banky se vyjádřily neurčitě – unisono poukazují na to, že sledují vývoj na trhu.

„Fio banka samozřejmě sleduje dění na bankovním trhu, takže informace o prodeji retailové části Citibank a také o prodeji Zuno banky jsme zaregistrovali. Stav našich úvah ani případná jednání však nebudeme komentovat,“ řekl Zdeněk Kovář z Fio banky.

Movitější klientela

Citibank zůstane na českém trhu působit jako banka pro korporátní klientelu, osobní bankovnictví prodá. Podle informací z trhu se jedná o služby pro řádově vyšší desítky tisíc klientů, zákazníci Citibank přitom patří mezi bonitnější. Citibank má silné postavení na poli kreditních karet, kde patří mezi největší hráče. Karty vydává ve spolupráci s mnoha partnery, jako jsou například ČSA, Shell, operátor O2, Billa nebo Mall.cz.

Kromě karet nabízí Citibank jako jediná na trhu účet s globálními službami Citigold, který je určen pro bohatší klienty, jež často cestují. Podobnou službu před lety v Česku nabízela HSBC pod názvem Premiere. Tento segment poté, co HSBC podobně jako Citi opustila retailový segment a zůstala v Česku jen jako korporátní banka, převzala Česká spořitelna.

Podle informací deníku E15 chce ČS získat právě Citigold. Ostatní banky lákají do tendru spíše kreditní karty. Skrze ně mohou rozpůjčovat vlastní hotovost, které je na trhu přebytek. Úvěry prostřednictvím kreditních karet jsou navíc úročeny až 24procentní sazbou, což je řadí mezi nejvýnosnější produkty.

Citi odchází i z dalších trhů

Na tuzemském trhu působí Citibank jako pobočka irské Citibank Europe, pod niž spadá ještě Maďarsko, Slovensko a Rumunsko. Citibank Europe měla v roce 2013 čistý zisk 714 milionů dolarů.

O prodeji bankovních služeb pro drobnou klientelu na českém trhu rozhodl americký bankovní gigant Citigroup, který přes Citibank Europe vlastní tuzemskou pobočku, v říjnu 2014. Kromě prodeje osobního bankovnictví v Česku se hodlá zbavit rovněž tohoto segmentu v Kostarice, Egyptě, Maďarsku, Japonsku nebo například Panamě. Kromě retailu Citibank bude brzy na prodej také nízkonákladová banka Zuno. Její prodej letos v lednu potvrdila mateřská Raiffeisen.