České dluhopisy skupuje britský kapitál, už jich drží deset procent

Centrum Londýna

Centrum Londýna Zdroj: CC BY-SA 2.0: jikatu

Největší držitelé českých státních dluhopisů podle sídla (v miliardách korun)
Londýn, City
The Shard of Glass, mrakodrapy, reality, Londýn, Velká Británie
Vyzdobené uloce Londýna
Londýn
14
Fotogalerie

Velcí hráči se sídlem v britském hlavním městě si vyhlédli české dluhopisy. Od ledna do srpna putovaly do Velké Británie české vládní bondy za více než 60 miliard korun, což odpovídá polovině všech dluhopisů letos vydaných českým státem. Koncem léta tak podle dat ministerstva financí drželi finančníci ze City stokorunu z každé tisícovky dluhu českého státu.

 Analytici soudí, že Británie je rozcestníkem pro světový kapitál sázející na budoucí posílení české měny. „Je to dáno zájmem zahraničních investorů o tuzemské dluhopisy zejména z titulu spekulací na posílení koruny po ukončení intervencí v příštím roce. Řada globálních hráčů má přitom své sídlo ve Velké Británii,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„V Londýně se koncentrují investoři, kteří vedle státních dluhopisů obchodují i s českou korunou,“ dodává expert Moody’s Tomáš Holinka. Bondy za bezmála deset miliard korun tak například v pololetí držel podle své výroční zprávy fond banky Barclays zaměřený na dluhopisy rozvíjejících se zemí. Ve většině případů ale banky podle analytiků drží investice pro své klienty z řad globálních spekulantů. Bezmála 90 procent všech státních dluhopisů skoupených letos zahraničními investory proteklo podle ministerských statistik právě přes Londýn.

Domácí investoři se přitom českých státních dluhopisů naopak rychle zbavují. Jen za letošek klesl objem peněz v českých bankách investovaných do vládních bondů o 74 miliard, což odpovídá patnácti procentům jejich pozic z konce loňského roku. Domácí banky se tak brání ztrátám ze záporných úrokových sazeb, které momentálně nesou dluhopisy českého státu se splatností od dvou do šesti let. „Zahraniční investoři nakupují zahraniční dluhopisy i za cenu záporných výnosů, spekulují na to, že budoucí zhodnocení koruny současné ztráty převýší,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Objem českého dluhu v zahraničních rukách tak strmě roste. Zatímco koncem loňského roku drželi 21 procent všech vydaných dluhopisů české vlády, koncem srpna už to bylo 27 procent. Vedle britského kapitálu jsou vděčným zahraničním odbytištěm českého dluhu i fondy z Lucemburska. I tato adresa je podle analytiků častým domovem mezinárodních spekulantů.

Největší držitelé českých státních dluhopisů podle sídla (v miliardách korun)Největší držitelé českých státních dluhopisů podle sídla (v miliardách korun)|e15