České spořitelně klesl loni čistý zisk o více než 43 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

České spořitelně klesl loni neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 43,6 procenta na deset miliard korun. Provozní zisk klesl o 6,7 procenta na 21 miliard. Na výsledky mělo podle banky vliv zvýšení rizikových nákladů související s nejistou ekonomickou situací kvůli pandemii covidu-19. Nedařilo se ani Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu. Erste loni kvůli pandemii klesl o 46,7 procenta na 783 milionů eur. Navrhne vyplatit dividendu.

Čistý úrokový výnos, což je nejdůležitější složka provozních výnosů banky, se ve srovnání s rokem 2019 snížil loni o 3,8 procenta na 29,1 miliardy korun. Úrokový výnos podle ČS značně zasáhlo snižování úrokových sazeb a odklady splácení úvěrů, které loni zavedl stát kvůli koronavirové krizi. Pozitivní vliv na čisté úrokové výnosy měl podle banky nárůst klientských úvěrů a vkladů.

Bance stoupl objem klientských i podnikatelských úvěrů. Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o pět procent na 777 miliard korun. Úvěry pro domácnosti stouply o 6,9 procenta na 438,7 miliardy, a to hlavně díky hypotékám pro fyzické osoby, jejichž objem díky růstu o devět procent přesáhl 300 miliard. Objem úvěrů podnikatelským subjektům stoupl meziročně o 1,4 procenta na 260,7 miliardy, podle ČS hlavně kvůli nárůstu úvěrů malým a středním podnikům a veřejnému sektoru.

Vklady domácností se oproti roku 2019 zvýšily o 13,3 procenta na 804,4 miliardy korun. Vklady podniků narostly o 6,1 procenta na 232,9 miliardy, zatímco vklady veřejného sektoru klesly o 5,7 procenta na 66,6 miliardy.

Kromě úrokového výnosu klesl bance v roce 2020 i čistý výnos z poplatků a provizí, a to o 4,1 procenta na 8,2 miliardy korun. Snížil se také čistý zisk z obchodních operací o 28,6 procenta na 1,9 miliardy, což ale podle banky kompenzoval růst zisku z finančních aktiv a závazků, který dosáhl 598 milionů korun.

Celkový počet klientů skupiny ČS se k 31. prosinci 2020 dále držel na přibližně 4,5 milionu. ČS je podle počtu klientů největší bankou v Česku. Loni přibylo podle banky klientů využívajících digitální bankovnictví, a to zhruba o desetinu na 1,73 milionu. Počet vydaných aktivních platebních karet ČS se meziročně zvýšil o 2,4 procenta na téměř tři miliony kusů. Bankomatů a tzv. platbomatů, které umožňují lidem třeba provádění plateb složenek, bylo ke konci roku 2020 celkem 1825 a jejich počet se meziročně výrazněji nezměnil.

Nedařilo se však ani rakouské bankovní skupině Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu. Té loni kvůli pandemii klesl čistý zisk o 46,7 procenta na 783 milionů eur (20,6 miliardy korun). Banka si na případné nesplácené úvěry odložila rezervu 1,3 miliardy eur. Na valné hromadě přesto navrhne vyplatit za rok 2020 dividendu 50 centů na akcii a plánuje další euro na akcii jako případnou zvláštní dividendu, uvedla ve svém dnešním sdělení.

Provozní zisk naopak zůstal stabilní. Meziročně se snížil jen o 1,3 procenta na 2,9 miliardy eur. Bance se podle jejího finančního ředitele Stefana Dörflera i v tak náročném roce dařilo na všech trzích. Má stále velmi dobrou kapitalizaci.