České spořitelně se ve čtvrtletí nedařilo, mateřská Erste zvýšila zisk o polovinu

Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí byl meziročně o devět procent vyšší, hlásí Česká spořitelna.

Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí byl meziročně o devět procent vyšší, hlásí Česká spořitelna. Zdroj: E15 Michael Tomeš

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 14,8 procenta na 2,7 miliardy korun. Výsledek byl podle banky negativně ovlivněn pokračující pandemickou krizí. Mateřské skupině Erste Group se přitom v prvním čtvrtletí dařilo, zvýšila čistý zisk o 50,9 procenta na 355,1 milionu eur (9,2 miliardy korun). 

„Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí 2021 byl v meziročním srovnání o devět procent vyšší, rostly i spotřebitelské úvěry a výše depozit. Současně jsme zaznamenali jen velmi malý nárůst podílu nevýkonných úvěrů. To vše potvrzuje náš předpoklad, že po covidu-19 čeká ekonomiku rychlé oživení podpořené silným růstem spotřeby domácností,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Hrubý objem klientských úvěrů ve čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,2 procenta na 790,9 miliardy korun. Úvěry pro domácnosti stouply o 6,6 procenta na 443,6 miliardy korun, především díky hypotékám fyzickým osobám. Spotřebitelské úvěry stouply o 1,2 procenta a úvěry malým podnikům o 2,5 procenta. Objem úvěrů podnikatům se meziročně snížil o 3,6 procenta na 261,1 miliardy korun, podle banky hlavně kvůli poklesu úvěrů velkým korporacím, což bylo ovlivněno fluktuací kurzu koruny.

Vklady domácností se meziročně zvýšily o 16,3 procenta na 851,8 miliardy korun. Vklady podniků narostly o 1,6 procenta na 240,4 miliardy korun, zatímco vklady klientů veřejného sektoru klesly v meziročním srovnání o 22,6 procenta na 173,1 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se meziročně snížil o 6,7 procenta na 7,3 miliardy korun. Provozní náklady meziročně vzrostly o 2,8 procenta na 5,1 miliardy korun. Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů. Na konci března jich měla 4,5 milionu. 

Lepší čísla ukázala rakouská Erste Group. K vysokému růstu zisku o 51 procent přispělo zejména oživení ekonomik ve střední a východní Evropě, díky kterému banka mohla snížit rezervy na rizikové úvěry.