Česko má nakročeno k nulovým sazbám, škrtat může ČNB co nevidět

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok, guvernér ČNB
Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
9
Fotogalerie

Finanční systém Česka míří po bezmála třech letech zpátky k nulovým sazbám. Finančníci, analytici i trh soudí, že základní sazba České národní banky v příštích týdnech dále výrazně poklesne, mnozí z nich zmiňují pád až na nulu, a to nejpozději do konce letošního roku.

Česko by se tak s úroky vrátilo na úroveň července roku 2017. Návrat k nulovým sazbám není nepředstavitelný ani pro tuzemské centrální bankéře.

„Další snižování sazeb nevylučuji, ale je třeba si uvědomit, že nižší úrokové sazby nemusí mít v této situaci okamžitý podpůrný dopad na ekonomiku, ani na banky. Technicky můžeme jít na nulu, velmi nepravděpodobně můžeme jít do záporu,“ uvedl v úterním rozhovoru pro deník E15 člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda. Příští řádné zasedání má bankovní rada ČNB v květnu. „Vývoj je ale poměrně překotný, takže nemůžeme vyloučit mimořádné zasedání, ale zatím není určeno, že by se tak mělo stát,“ dodal Benda. 

Nulové sazby momentálně už zavedly centrální banky většiny vyspělého světa včetně eurozóny, Velké Británie, Spojených států, Kanady nebo Austrálie. „Jsem přesvědčen o tom, že konsensus ve společnosti nakonec dospěje k tomu, že si sáhneme na nulové úrokové sazby, je to jen otázka času,“ řekl na adresu očekávané politiky ČNB rovněž v úterním rozhovoru pro deník E15 šéf banky Moneta Tomáš Spurný. „Očekávám pokles na technickou nulu do konce roku v postupných krocích,“ dodává další vysoce postavený tuzemský bankéř, který si nepřál být jmenován.

V březnu centrální bankéři srazili sazby z únorových 2,25 na jedno procento, ani to prý však nebyla dostatečná razance. „Úrokové sazby by měly být na nule už teď. Měnová politika sice funguje s určitým zpožděním, propad ekonomiky je ovšem takový, že není s čím váhat,“ říká ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. 

Rezerva na horší časy

Aktuálně trh sází podle svých předstihových signálů ve tříměsíčním výhledu na pokles základní úrokové sazby ze současného jednoho na půl až čtvrt procenta. „Očekávání, že ČNB bude dál razantně snižovat sazby, během posledních dvou týdnů narostlo,“ připomíná ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že předpokládaný základní úrok v ekonomice vidí trh stále níže. 

Malý plusový úrok si může centrální banka nechat na případné horší časy. „Čekáme snížení na čtvrt procenta. Zda půjde ČNB ještě o krok dál až na 0,05 procenta, je otevřená otázka. Ekonomice by takový krok už nepomohl a ČNB si ho může nechat v záloze pro případ, že by potřebovala ve druhé polovině roku vyslat finančnímu trhu signál,“ dodává ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.