ČNB zmírnila limity ukazatelů pro poskytování hypoték. Bude stačit desetina vlastních peněz

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: ČTK

Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
6
Fotogalerie

Česká národní banka kvůli pandemii koronaviru zmírnila podmínky pro získání hypotéky. Žadatel bude moci získat hypotéku na 90 procent hodnoty nemovitosti místo dosavadních 80 procent. O dalších koronavirových opatřeních jedná znovu vláda. Kromě odkladu splátek hypoték posuzuje i prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 12. dubna. Ústřední krizový štáb se poprvé sešel pod vedením Jana Hamáčka a vládě doporučuje prodloužení nouzového stavu o 30 dní. V Česku je nyní přes 3500 potvrzených případů nákazy koronavirem, zdravotničtí statistici na konci dubna očekávají 14 200 případů.

Centrální banka uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka se mohou dříve zpřísněné podmínky jevit v nynější koronavirové době nadměrně přísnými. Banky zmírnění limitů vítají jako logickou snahu o oživení trhu. O hypotékách dnes jedná od 15:00 také vláda, ministerstvo financí předložilo návrh na odklad splácení hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů až na půl roku. Ministerstvo pro místní rozvoj chce také zákonem omezit možnosti výpovědi z nájmu za situace, kdy nájemník nezaplatí nájemné kvůli epidemii koronaviru.

Ministři posuzují prodloužení nouzového stavu. Takové opatření by následně musela schválit Sněmovna, která se sejde v úterý 7. dubna. Poslanci projednají s největší pravděpodobností i další zákony, které vláda schválila v úterý, nebo je bude ještě schvalovat. Jde třeba o státní výplatu 25 tisíc korun drobným podnikatelům. Krizový štáb vládě navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dnů a nařídit některým firmám přednostní dodávky pro stát. Mělo by jít o výrobce ochranných pomůcek vyššího typu, tedy masek a filtrů typu P3. Farmaceutické firmy požádaly stát, aby zařadil výrobu léků do kritické infrastruktury. Premiér to doporučí.

Podle Nejvyššího správního soudu vláda jednala mimo svou pravomoc, když kvůli koronaviru a souvisejícímu omezení pohybu odložila doplňovací senátní volby na Teplicku. Měla zákon předložit Parlamentu. „Chránit je třeba nejen zdraví, životy a hospodářství, ale i demokratický ústavní a právní stát,“ stojí v rozhodnutí. Ministerstvo vnitra připraví odklad voleb speciálním zákonem, sdělil ČTK Jan Hamáček.

Měsíc od prvního případu nemoci COVID-19 stoupl počet případů v Česku na více než 3500. Ústav zdravotnických informací a statistiky očekává v polovině dubna kolem 8000 případů nákazy a na konci dubna přes 14 tisíc. Podíl seniorů, kteří jsou nákazou ohroženi nejvíce, může mezi nakaženými stoupnout zhruba na 40 procent. Nyní je seniorů mezi nakaženými zhruba 22 procent, jsou ale také relativně často testováni. S nemocí COVID-19 zatím zemřelo 39 lidí, šlo zejména o lidi starší 60 let. Uzdravilo se dosud 48 lidí. Přibývá lidí s nákazou v nemocnicích, jde třeba o Thomayerovu nemocnici v Praze, kardiologii v Pardubicích či intenzívní péči v Jindřichově Hradci. Obavy z rozšíření nemoci panují i v domovech seniorů, objevila se zatím zhruba v desítce z nich.

V Česku se více testuje, úterní počet přes 6200 testů byl dosud nejvyšší za jeden den. Promořenost populace, tedy reálný podíl nakažených mezi obyvateli Česka, by měl zjistit zvláštní test. Jako vzorek bude testováno 5000 obyvatel Prahy, test provede pravděpodobně příští týden Univerzita Karlova. S testováním celé populace se nepočítá.

Epidemie dál silně dopadá na ekonomiku, v březnu podle analýzy Bisnode přerušilo podnikání přes 10 tisíc živnostníků. Odstávku výroby prodloužila automobilka Hyundai v Nošovicích. Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR měřené indexem PMI vykázaly v březnu nejprudší zhoršení od května 2009, kdy panovala hospodářská krize. Propady o statisíce až miliony korun mají třeba poskytovatelé Airbnb a turisté se podle nich nevrátí dříve než za rok. Na minimum klesl také zájem o taxislužby. Pendleři založili sdružení a chtějí s vládou jednat o zmírnění opatření. Požadují například pro nejpostiženější matky a otce samoživitele výjimku, jako má zdravotnický personál, který může jezdit přes hranice denně.