Čína chce založit banku pro financování nové Hedvábné cesty

Čína, Náměstí nebeského klidu, Tiananmen sq.

Čína, Náměstí nebeského klidu, Tiananmen sq. Zdroj: neiljs, Flickr, CC BY 2.0

Čína hodlá založit banku pro financování takzvané nové Hedvábné stezky. Do projektů na modernizaci mezinárodních námořních spojení a pozemních komunikací napříč střední Asií by mohla napumpovat miliardy dolarů, uvedla státní média.

Bankovní dům s názvem Marine Silk Road Bank založí příslušné vládní úřady, napsal oficiální list China Securities Journal. Objem vloženého kapitálu má činit minimálně pět miliard jüanů (zhruba 18 miliard korun). Banka bude financována prostřednictvím investičního fondu Marine Silk Road Investment Management Fund. Přispět by prý měly i nejmenované státy desetičlenného Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu prohlásil, že Čína vloží 40 miliard dolarů do zvláštního fondu pro rozvoj infrastruktury v Asii, označovaného jako „Hedvábná stezka“. Jeho cílem bude zlepšit propojení tamních trhů.

Tato iniciativa pomůže snížit závislost Číny na trasách pro námořní nákladní dopravu, na kterých mají převahu evropští rejdaři, a ulehčit její situaci na námořních trasách, které hlídá americké námořnictvo. Mimo to by mohla sloužit k rozvoji nových odbytišť pro čínský vývoz, napsal Reuters.