ČNB razantně snížila klíčovou úrokovou sazbu kvůli boji s koronavirem. Bankéři čekají recesi

Česká národní banka chce zamezit nepříznivým dopadům koronaviru na ekonomiku.

Česká národní banka chce zamezit nepříznivým dopadům koronaviru na ekonomiku. Zdroj: Kryštof Nosek

Podruhé během deseti dnů snížila ve čtvrtek Česká národní banka svou klíčovou úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení úvěrů, hypoték či vkladů v bankách. Sazba se snížila z 1,75 na rovné jedno procento. 

"Snížení sazby o 0,75 procentního bodu je nejvýraznějším snížením od listopadu 2008, tedy od doby kdy vrcholila světová finanční krize," upozorňuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

K razantnímu snížení sazby se Česká národní banka rozhodla kvůli obavám z dalšího vývoje českého hospodářství. "Tuzemská ekonomika setrvá po celý zbytek letošního roku v recesi, půjde o protiinflační faktor," uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. Centrální banka je proto podle něj i nadále připravena snižovat sazby. 

Příčinou recese bude podle ČNB utlumentí zahraniční ekonomické aktivity a rovněž opatření vlády v boji s koronavirovou pandemií, což nepříznivě ovlivní domácí poptávku.

Centrální banka se kromě snížení sazeb rozhodla od dubna snížit protickylickou rezervu, což umožní bankám financovat ekonomiku. Zároveň rozšířila doporučení nevyplácet dividendy kromě bank i na pojišťovny a penzijní společnosti.

Snížení je výrazně vyšší, než ekonomové odhadovali. "Je to lehce překvapivé. Je to o něco více, než trh čekal," uvádí hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. 

Na krok centrální banky zareagovaly sazby, za něž si bankovní domy půjčují peníze mezi sebou. Cena půjček na deset let klesla na 0,75 procenta. 

Důvodem snížení sazeb je celosvětový boj proti koronavirové pandemii, který zastavil celá odvětví od cestovního ruchu přes automobilový průmysl až po část služeb. Ke snižování sazeb a pumpování peněz do ekonomiky se uchylují centrální banky po celém světě.

Jedno snížení ostatně již provedla rovněž Česká národní banka (ČNB), která sazbu v polovině března srazila o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Ještě na začátku letošního roku ovšem centrální banka pokračovala ve zdražování peněz a zvýšila sazby, čímž tehdy  překvapila celý trh.

Rovněž Evropská centrální banka rozšířila dnes své možnosti, jak bojovat s ekonomickými dopady koronaviru. Zrušila ve čtvrtek limit na nákupy dluhopisů, což znamená, že si uvolnila ruce a může pumpovat peníze do ekonomiky neomezeně.