ČSOB klesl zisk o 13 procent, projevil se odpis řeckých dluhopisů

ČSOB

ČSOB

Československé obchodní bance, která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v letošním prvním pololetí meziročně klesl čistý zisk o 13 procent na 6,21 miliardy korun. Za snížením je mimo jiné i odpis řeckých dluhopisů, který ze zisku ukrojil 1,1 miliardy korun. Ke snížení zisku přispěl i nižší výsledek z obchodování na finančních trzích.

Generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek upozornil, že ziskovost obchodní činnosti v oblasti úvěrů a vkladů se zvýšila.

“Jsem potěšen zejména tím, že jsme dokázali růst v úvěrech již čtvrtý kvartál za sebou a současně snížit náklady na úvěrové riziko. Celkově bylo druhé čtvrtletí tohoto roku z hlediska výkonu naší obchodní činnosti nejsilnější z posledních deseti kvartálů,” uvedl Kavánek.

Celková aktiva ČSOB ke konci června v meziročním srovnání mírně stoupla na téměř 886 miliard korun. Celkové vklady skupiny stouply meziročně o dvě procenta na 593,5 miliardy korun. Celkový objem úvěrů stoupl ke konci června o čtyři procenta na 412,5 miliardy korun. Úvěry na bydlení, spotřebitelské úvěry a korporátní úvěry rostly, zatímco úvěry malým a středním podnikům se meziročně snížily.

Náklady na úvěrové riziko klesly

Celková expozice ČSOB vůči státům jižní Evropy a Irska činila ke konci června 5,62 miliardy korun, z čehož na Řecko připadá 3,06 miliardy. V případě Itálie objem dluhopisů činí 1,99 miliardy korun a v případě Španělska 0,57 miliardy korun.

Podíl nákladů na úvěrové riziko bance klesl na 0,31 procenta z loňských 0,75 procenta. „Pokles byl částečně způsoben tím, že klienti, na něž se již vytvořily opravné položky, si vedli lépe, než se čekalo, což se projevilo v rozpouštění opravných položek. Rizikové náklady klesaly také ve všech oblastech retailových úvěrů - hypoték, úvěrů ze stavebního spoření a spotřebitelského financování,“ uvedla banka.

Čistý úrokový výnos narostl ČSOB meziročně o dvě procenta na necelých 12,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o šest procent na 2,6 miliardy korun. Samotná banka ČSOB měla ke konci června téměř 3,1 milionu klientů.

Kolik už Řecko stálo české banky?

Odpis řeckých dluhopisů už stál čtveřici největších bank v Česku dohromady 3,62 miliardy korun.

Odpisy řeckých dluhopisů(v miliardách korun)

KB1,663
ČSOB1,1
UniCredit0,858
Česká spořitelna0

Komerční banka zaúčtovala snížené hodnoty řeckých vládních dluhopisů ve výši 1,663 miliardy korun a v pololetí ji klesl čistý zisk o 15,5 procenta na 5,48 miliardy korun.

ČSOB stál odpis řeckých obligací 1,1 miliardy korun, v pololetí ji meziročně klesl čistý zisk o 13 procent na 6,21 miliardy korun.

UniCredit Bank odepsala dluhopisy v hodnotě 858 milionů korun a čistý zisk jí tak klesl meziročně o více než polovinu na 668 milionů korun.

Česká spořitelna nevlastní žádné řecké státní dluhopisy, v pololetí zaznamenala nárůst čistého zisku o téměř 24 procent na 7,21 miliardy korun.