ČSOB koupila cenový srovnávač Ušetřeno

Elektroměr, ilustrační foto

Elektroměr, ilustrační foto Zdroj: Silver Spring Networks

Jeden z největších cenových srovnávačů v Česku změnil majitele. Cena je v řádu stovek milionů korun.

Československá obchodní banka pokračuje v akvizicích internetových srovnávačů cen. Aktuálně ČSOB od investiční skupiny Chenen získala portál Ušetřeno.cz. Je to jeden z největších srovnávacích webů v Česku zaměřený například na ceny energií, mobilních operátorů nebo hypoték. Už v roce 2016 banka koupila srovnávač pojistek Top-pojištění.cz.  

„Energie a telekomunikace jsou pro nás nové, historicky jsme je nedělali. Ale tyto oblasti nám přišly hodně komplementární k finančním službám,“ řekl deníku E15 Marek Ditz z představenstva ČSOB.  

Akvizice podle profesionálů z online byznysu odpovídá současnému dění na finančním trhu, který čím dál více ovlivňuje nástup nových technologií. „Tradiční finančníci i s ohledem na změnu legislativy a byznysové příležitosti nechtějí hrát na internetu vedlejší roli. Nepřekvapí nás, pokud podobných kroků bude přibývat,“ komentoval transakci internetový podnikatel Michal Hardyn z portálu Tipli.cz.

Ušetřeno má v současnosti kolem jednoho milionu klientů, Top-pojištění získalo 380 tisíc zákazníků. Z hlediska objemu uzavíraných obchodů je však Ušetřeno až čtyřikrát větší než sesterský portál.

„Hodnota akvizice Ušetřeno.cz je v řádu stovek milionů korun, blíže ale cenu nemůžu komentovat,“ dodal bankéř Ditz.  

K akvizici portálu Ušetřeno vedla banku dobrá zkušenost s Top-pojištěním. Její srovnávač pojistek loni meziročně rostl přibližně o třetinu. Letos Top-pojištění.cz roste zatím o padesát procent meziročně. Podle Ditze růst dokazuje, že se ČSOB podařilo udržet nezávislost srovnávače. Stejně nezávislý ve prospěch klientů má být i nadále i Ušetřeno.cz.

Top-pojištění a Ušetřeno budou fungovat vedle sebe jako sesterské firmy. Jejich souhrnný výkon se v cenových srovnávačích finančních a dalších služeb dostane přibližně tam, kde jsou v současnosti srovnávače ze skupiny NetBrokers Holding v čele s webem ePojištění.cz.