ČSOB kupuje největší srovnávač pojistek Top-Pojištění

ČSOB

ČSOB

Jednička mezi internetovými srovnávači pojistek Top-pojištění.cz mění majitele. Od rakouské skupiny GrEco JLT ho kupuje bankovní skupina ČSOB. Webu E15.cz to potvrdil člen představenstva banky Marek Ditz. Top-pojištění bude finanční ústav provozovat nezávisle na své ČSOB Pojišťovně. Kupovaný portál má 260 tisíc klientů.

Podle bankéře je zásadně důležité, že srovnávač nekupuje pojišťovna, ale přímo ČSOB. „ Banka tím garantuje nezávislost srovnání. Ke všem pojišťovnám se budeme chovat úplně stejně jako k naší vlastní,“ uvedl Ditz. Za příklad dal fungování společnosti Patria. Tu rovněž ovládá ČSOB. „Patria je vlastně takový srovnávač investičních produktů. Nenajdete v ní jen naše fondy, ale i ostatní,“ dodal Ditz.

Ředitel belgické skupiny KBC, do níž česká banka patří, v rozhovoru pro E15.cz připustil, že v tuzemském pojišťovnictví dosud zaostávala za konkurencí. “Je jasné, že s tím musíme něco udělat. Už nyní podnikáme kroky pro zvýšení organického růstu, ale pokud se v příštích dnech na trhu uvolní k prodeji nějaký byznys, který by šlo koupit, rozhodně o tom budeme uvažovat,” řekl E15 šéf KBC Johan Thijs.

Banka chce akvizicí profitovat i z klientů, jimž z různých důvodů nevyhovují pojišťovací produkty ČSOB. „Jako banka nepotřebujeme klientům za každou cenu tlačit jenom naše produkty, pokud nejsou nejlepší. Když jsem obchodník a stojím na straně klienta, tak nemám zájem mu prodat něco, co se následně neukáže jako nejlepší,“ dodal bankéř Ditz.

Konzultanti považují převzetí portálu za známku čím dál silnějšího důrazu finančního byznysu na internet. “Akvizice potvrzuje, že rozvoj online prodejních kanálů je prioritou velkých bank a pojišťoven působících na českém trhu. Expanze do digitálních médií u řady bank a pojišťoven už není zdaleka jen doménou malých agilních hráčů, kteří se tak chtějí odlišit a prosadit se na trhu, ale je základem prodejní strategie většiny finančních institucí včetně těch největších,” komentoval transakci David Pirner, řídící partner poradenské společnosti Grant Thornton.