ČSTV se znovu pokusí vzít Hušákovi poslední funkci v Sazce

Aleš Hušák

Aleš Hušák

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který je majoritním akcionářem Sazky, navrhne na pondělní valné hromadě loterijní společnosti odvolání předsedy představenstva společnosti Aleše Hušáka z funkce. Dnes to řekl šéf ČSTV Pavel Kořan s tím, že podle jeho názoru je v tomto bodě mezi akcionáři shoda. Sazka je od konce května v konkurzu.

Hlavním bodem programu hromady bude volba představenstva Sazky, jeho předsedy a místopředsedy. Stejný program byl již na programu předchozích dvou valných hromad, které se ale nekonaly. Ta první se neuskutečnila, protože se jí Hušák nemohl zúčastnit kvůli problémům s cestovními doklady. Před druhou někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie.

„Myslím si, že nyní jsou vytvořeny všechny předpoklady proto, aby se valná hromada uskutečnila. Akcionáři mají své akcie k dispozici,“ uvedl Kořan. O překvapení v případě Sazky podle něj nikdy nouze nebyla a nelze je tedy vyloučit ani nyní. „Mezi akcionáři ale proběhla šňůra konzultací, takže ti by neměli být překvapeni žádnými obstrukcemi, pokud je nezačnou vyrábět sami,“ podotkl.

Do představenstva Sazky ČSTV navrhne svého místopředsedu Vladimíra Šimíčka, člena výkonného výboru a předsedu Asociace extrémních sportů Marka Hájka a jako třetího kandidáta po dohodě s Českým olympijským výborem jeho finančního ředitele Jiřího Kynose. Česká obec Sokolská navrhne Petra Bernátka, Sdružení sportovních svazů svého šéfa Zdeňka Ertla.

Nejasnosti jsou ohledně dvou zbylých členů. ČSTV nesouhlasí s nominací bývalého místopředsedy představenstva Sazky a šéfa Autoklubu ČR Sazky Romana Ječmínka. Otevřená je prý také otázka sedmého člena představenstva, jehož funkce byla dosud podle stanov spojena s funkcí generálního ředitele. O novém předsedovi představenstva rozhodne jeho nové složení, podle ČSTV by to měl být jeden ze dvou jeho zástupců.

Kořanův favorit je Hájek

„Můj osobní názor je ten, že by to měl být Marek Hájek,“ poznamenal Kořan. V původním představenstvu Sazky zůstal už jen jeho předseda Hušák, ostatních šest členů z něj postupně odstoupilo.

Činnost představenstva v Sazce bude zřejmě i po jeho novém ustavení značně omezena. Po vyhlášení konkurzu totiž většina pravomocí představenstva i generálního ředitele přešla na insolvenčního správce Josefa Cupku. V konkurzu má představenstvo jen minimální pravomoci, neboť právo nakládat s veškerým majetkem společnosti přechází jeho prohlášením na insolvenčního správce, uvedl Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Hušák tak zřejmě v Sazce ztratí poslední funkci. Cupka jej v červnu odvolal z funkce generálního ředitele společnosti, což ale Hušák neuznává. Cupkův tým rozjíždí činnost Sazky a očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum.

Městský soud v Praze schválil ve středu Cupkův návrh prodat Sazku ve výběrovém řízení, které bude vyhlášeno v nejbližších dnech. O vítězi bude rozhodovat výhradně cena.