Dlouhodobých fixací hypoték strmě přibylo, kroky centrální banky ale trend otáčejí

ilustrační

ilustrační Zdroj: Michael Tomeš/E15

Zájem klientů o dlouhodobé zajištění ceny hypotéky dosud strmě rostl. Centrální banka ale zvyšuje sazby, čímž se trend otáčí.

Nízké úrokové sazby, konkurence a zákon o spotřebitelském úvěru. To jsou důvody rozmachu hypoték s úrokovou sazbou zajištěnou na déle než pět let. Největší rozmach zažily úvěry se zafixovanou sazbou od pěti do deseti let. Jejich objem se podle statistik ČNB za poslední dva roky strmě zvýšil ze 120 miliard korun v polovině roku 2015 na 260 miliard ke konci letošního července. „Zájem o osmi- a desetileté hypotéky narostl několikanásobně,“ uvádí mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Mírně rostoucí trend pozoruje i Hypoteční banka. „Přibližně deset až patnáct procent klientů preferuje delší fixace, nejvíce se zajímají o sedmileté fixační období,“ dodává mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Zvýšený zájem o dlouhodobější fixaci úrokových sazeb, a tím i splátek, má několik pří čin. ČNB držela klíčovou úrokovou sazbu v blízkosti nuly, což bankám umožnilo nabízet levné hypotéky. Kromě toho se rozpoutal ostrý konkurenční boj způsobený zákonem o spotřebitelském úvěru, který začal platit koncem loňského roku. Ten klientům umožnil každoročně splatit až čtvrtinu jistiny úvěru.

Banky si proto chtěly před platností zákona zajistit klienty na co nejdelší dobu. S agresivní strategií tehdy přišla Česká spořitelna, která nabízela hypotéky se sazbou fixovanou na deset let od 1,89 procenta a na pět let od 1,99 procenta. Úvěry s nejdelší fixací tak byly paradoxně nejlevnější, přestože cena peněz na trhu rostla s dobou splatnosti. Na to postupně zareagovaly další banky.

Rozdělení hypoték podle doby fixace úrokové sazby (nesplacený objem v miliardách korun ke konci července)Rozdělení hypoték podle doby fixace úrokové sazby (nesplacený objem v miliardách korun ke konci července)|E15

Trend se teď obrací. „Hlavní zájem o delší fixace trochu opadl,“ říká hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl s tím, že důvodem je růst sazeb u hypoték. Ten vyvolala ČNB, která letos začala zvyšovat úroky. Svou klíčovou sazbu zvýšila v listopadu již podruhé na 0,5 procenta, což se odrazilo na zdražení peněz v ekonomice.