Druhá největší ruská banka VTB vykázala za první čtvrtletí ztrátu

Pobočka ruské banky VTB

Pobočka ruské banky VTB Zdroj: Peruanec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Druhá největší ruská banka VTB utrpěla v prvním čtvrtletí ztrátu 18,3 miliardy rublů (téměř 9,1 miliardy korun). Na hospodaření se podepsaly vysoké úrokové sazby ruské centrální banky, mezinárodní sankce a celkové zpomalování ruské ekonomiky.

VTB je podobně jako některé další velké ruské státní peněžní ústavy terčem sankcí, které na Rusko uvalily kvůli jeho postupu v ukrajinském konfliktu západní země. Velkým bankám tyto restrikce omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování.

Ruská ekonomika, kterou vedle sankcí trápí nízké ceny ropy, potřebuje, aby banky pokračovaly v poskytování úvěrů, a tlumily tak zpomalování ekonomiky. Výsledky VTB podle analytiků naznačují, že peněžní ústavy s tím budou mít problémy. VTB za celý loňský rok zůstala v černých číslech, i když zisk jí prudce klesl. Ve ztrátě je nyní druhé čtvrtletí za sebou. Analytici ovšem přepokládali, že výsledek za první kvartál bude horší a banka vykáže ztrátu skoro 24 miliard rublů.

Prudké zvýšení úrokových sazeb uškodilo našim maržím

„Prudké zvýšení úrokových sazeb uškodilo našim maržím a všeobecné hospodářské zpomalení nás vedlo k tomu, abychom pokračovali ve vytváření značných rezerv vůči našemu úvěrovému riziku,“ citovala agentura Reuters výkonného ředitele Andreje Kostina.

Ruská centrální banka zvýšila loni v prosinci základní úrokovou sazbu na 17 procent, aby zastavila tehdejší masivní propad kurzu ruského rublu a zmírnila růst cen. Od začátku letošního roku ale sazbu již dvakrát snížila, naposledy na konci dubna na nynějších 12,5 procenta.

VTB loni obdržela od státu 214 miliard rublů na posílení kapitálu. Dalších 100 miliard rublů dostala od ruského státního fondu, jehož příspěvek má sloužit k financování investičních projektů.