Důvěra fondů je nejvyšší za dva roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Důvěra investorů private equity fondů, tedy fondů soukromého kapitálu, je podle průzkumu společnosti Deloitte nejvyšší za dva roky. Z indexu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence vyplynulo, že poprvé za čtyři roky výsledky průzkumu ukazují zlepšení ve dvou následujících šestiměsíčních obdobích.

„Za tímto vzrůstajícím optimismem stojí celá řada důvodů. Nejprve odpadlo nebezpečí rozpadu eurozóny a současný, byť velmi mírný růst, který zažívá Evropa, pomohl investorům najít ztracenou důvěru,“ vysvětluje Garret Byrne ze společnosti Deloitte.

Podíl respondentů, kteří v nadcházejících měsících očekávají další zlepšení, vzrostl více než čtyřikrát. „To jsou velmi důležitá zjištění, neboť rostoucí důvěra znamená vyšší počet transakcí ve středoevropském regionu. Podíl respondentů očekávajících růst se od našeho posledního průzkumu z května 2013 téměř zdvojnásobil,“ připomněl Garret Byrne.

Téměř šedesát procent respondentů se chce v příštích šesti měsících zaměřit na nové transakce. Peněz má být také dostatek: tři středoevropské private equity fondy, 3TS Capital Partners, Abris Capital Partners a Enterprise Investors, dají dohromady téměř miliardu eur na další podporu investičních aktivit v regionu.

Mezi největší fondové transakce realizované za poslední půlrok ve střední Evropě patří farmaceutické nákupy Penty v Polsku. Český fond Mezzanine Management v té době koupil minoritu v cestovním operátorovi Invia.cz s hodnotou 7,5 milionu eur.
Největším lákadlem pro fondy zůstává nadále Polsko. Co se týče exitů, na českém trhu byl nejzajímavější prodej podílu v oděvní firmě Pietro Filipi zakladateli firmy Petru Hendrychovi. Podílu se zbavoval Genesis Capital.