Dvě čínské banky omezily obchodování s bankami v EU. Bojí se vývoje krize

Obří finanční ústav Bank of China, který je klíčovým tvůrcem trhu v kontinentální Číně, přestal s některými evropskými bankami obchodovat s devizovými forwardy a měnovými swapy. Státní čínská banka se obává eskalace dluhové krize v eurozóně a dalšího snižování státních ratingů. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje z finančního světa.

Bank of China zastavila zmíněné operace se všemi třemi klíčovými bankami ve Francii, tedy Société Générale, Crédit Agricole a BNP Paribas. Na vině je částečně i nedávné snížení ratingu těchto bank, k němuž sáhla agentura Moody's Investors Service. Čínská banka zastavila swapy také se švýcarskou UBS, a to kvůli skandálu s vysokou ztrátou z obchodování.

Další čínská banka, kterou ale zdroje nejmenovaly, přestala s evropskými bankami obchodovat s úrokovými swapy na čínský jüan.

Mluvčí francouzských bank odmítli informace agentury Reuters komentovat. Société Générale je vlastníkem Komerční banky.

Strach má také Siemens, přesunul přes půl miliardy eur na účet u ECB

Německý průmyslový konglomerát Siemens přesunul víc než půl miliardy eur z účtu u jedné velké francouzské banky na účet, který má u Evropské centrální banky (ECB). Podle listu Financial Times (FT) firma částku přesunula částečně kvůli obavám o finanční zdraví banky, kterou list nejmenoval, což svědčí o tom, že firmy hledají za současné dluhové krize útočiště. Siemens zprávu listu nepopřel, avšak odmítl důvody, které uvádí FT.

List se odvolává na zdroj obeznámený se situací, podle něhož se transakce odehrála asi před dvěma týdny. Druhým důvodem, proč Siemens převedl tak velkou částku, byla podle zdroje snaha využít vyššího úročení u ECB. Stejný zdroj řekl, že Siemens už takto v ECB „zaparkoval“ od čtyř do šesti miliard eur. Většinu peněz má prý uložených na vkladech s týdenní výpovědní lhůtou.

Siemens je jednou z mála firem, které disponují příslušnými licencemi, takže mohou peníze přímo vkládat na účty u ECB.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.