EBRD má zájem o podíl v ukrajinské divizi banky Raiffeisen

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zvažuje převzetí významného minoritního podílu ve ztrátové ukrajinské divizi rakouské Raiffeisen Bank International. Uvedla to EBRD ve svém prohlášení. RBI je druhým největším finančním ústavem v rozvíjejících se evropských zemích. Banka zahájila radikální restrukturalizaci a omezuje některé své aktivity ve střední a východní Evropě, aby posílila svoji rozvahu. RBI je aktivní i v České republice.

Navrhovaná investice EBRD v Raiffeisen Bank Aval by měla vyslat pozitivní signál trhům v době vážné politické a hospodářské krize na Ukrajině, uvedla EBRD v prohlášení. Raiffeisen Bank Aval je druhou největší bankou na Ukrajině ve vlastnictví zahraničního majitele a v prvním čtvrtletí vykázala ztrátu 82 milionů eur (2,2 miliardy korun), hlavně kvůli prudkému poklesu tamní měny.

Ukrajinská ekonomika loni klesla o 6,8 procenta a hodnota ukrajinské měny hřivny se propadla o 50 procent. To zvýšilo tlak na banky a zároveň se zvýšil počet jejich bankrotů. V zemi již zkrachovalo více než 50 bank. Ukrajinská centrální banka kvůli tomu požádala domácí banky, aby navýšily svůj kapitál, napsala agentura Reuters.