EBRD se loni vrátila k zisku, poskytla rekordní objem investic

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) očekává, že po předloňské ztrátě se loni vrátila k mírnému zisku. Poskytnutý objem investic loni vystoupl na nový rekord 9,4 miliardy eur (254 miliard korun) z 8,9 miliardy eur v roce 2014, sdělila mezinárodní rozvojová banka se sídlem v Londýně.

EBRD odhaduje za loňský rok zisk zhruba 800 milionů eur. V roce 2014 vykázala ztrátu 600 milionů eur v důsledku krize a otřesů v Rusku a na Ukrajině. Byla to teprve pátá roční ztráta od jejího založení v roce 1991, uvedla agentura Reuters. Loni nasměrovala EBRD nejvíce investic do Turecka, jejich objem činil 1,9 miliardy eur. Následovala Ukrajina s necelou miliardou eur a silný nárůst zaznamenaly investice do Kazachstánu.

Banka rovněž uvedla, že minulý rok byl první, kdy nepřinesla žádné nové projekty do Ruska, které bývalo největším cílem jejích investic. Banka přestala investovat v Rusku v souladu se „směrnicemi svých akcionářů z roku 2014“, v rámci sankcí za chování Ruska vůči Ukrajině.

EBRD byla založena jako rozvojová banka, která měla pomáhat s transformací zemí bývalého sovětského bloku na tržní ekonomiky. V posledních letech se její aktivity rozšířily mimo tuto oblast, do některých afrických a asijských zemí. V České republice už banka nějaký čas neinvestuje, protože Česko podle pravidel EBRD dosáhlo dostatečného stupně transformace ekonomiky.