ECB kupuje zajištěné dluhopisy, aby odvrátila deflaci v eurozóně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) zahájila další z opatření, jak podpořit ekonomiku a zabránit deflaci v eurozóně - nakupuje takzvané zajištěné dluhopisy. Banka letos také spustí nákupy cenných papírů tvořených balíky bankovních úvěrů (ABS).

Cílem ECB je přimět komerční banky k většímu poskytování úvěrů podnikům a spotřebitelům. Dostatečná nabídka půjček je podle agentury Reuters klíčová pro hospodářské oživení v eurozóně.

ECB již v rámci snahy o podporu hospodářského růstu snížila úrokové sazby na nová rekordní minima a nabídla komerčním bankám levné čtyřleté půjčky.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst eurozóny zastavil, což vyvolalo obavy z návratu recese.

Inflace je pod hranicí "cenové stability"

Meziroční míra inflace v eurozóně v září zpomalila na pětileté minimum 0,3 procenta, v pětici členských zemí se spotřebitelské ceny dokonce snížily. Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Inflace v eurozóně se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability. Už 12 měsíců se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.