Finanční pomoc kvůli situaci na Ukrajině nabízejí i čeští podnikatelé a firmy

.

. Zdroj: Depositphotos

.
2
Fotogalerie

Do pomoci Ukrajině čelící ruskému útoku se kromě jednotlivců zapojují i některé české firmy a podnikatelé. Investiční skupina Pale Fire Capital daruje 22 milionů korun na okamžitou humanitární pomoc Ukrajině. Zároveň má připraveno 250 lůžek pro uprchlíky. Dalších 23 milionů korun posílá na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny vlastník internetové společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Na twitteru zároveň oznámil, že jeho firma plánuje významnější akci. O milion korun více vyčlenil na zajištění pomoci internetový prodejce Alza.cz. Česká spořitelna uvolnila ze své nadace na pomoc Ukrajině deset milionů korun.

Skupina Pale Fire Capital dnes na webu informovala, že tento týden poslala na okamžitou pomoc a podporu Ukrajině milion amerických dolarů. Pomoc budou koordinovat neziskové organizace Člověk v tísni a Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

"V aktuální situaci je nutné jednat okamžitě a nabídnout ukrajinským občanům co nejefektivnější humanitární pomoc. Lze předpokládat, že se do pohybu dají miliony osob prchající před válkou. Proto jsme se s partnery shodli, že okamžitě uvolníme jeden milion dolarů na pomoc Ukrajině, distribuovat tuto pomoc bude organizace Člověk v tísni s pobočkou přímo na Ukrajině,“ uvedl partner Pale Fire Capital Jan Barta.

Pro ty, kteří dorazí do Česka, má připraveno 250 lůžek v pronajatých objektech, kde chce uprchlíkům zajistit hlavně bezpečný prvotní azyl, klid a důstojné podmínky pro patrně nejtěžší období jejich života. Pro provoz zařízení a podporu uprchlíků se domluvili na spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům (OPU). "Financovat tento provoz budeme tak dlouho, jak to situace bude vyžadovat,” dodal Barta.

Partneři Pale Fire Capital zároveň vyzývají vládu, aby se začala připravovat na scénář, kdy do ČR může dorazit na 200 tisíc osob z oblasti konfliktu, a aby vytvořila pro ty, kteří dorazí vhodné a důstojné podmínky k žití, tzn. aby pro uprchlíky našla vhodný status. Partnerům se po konzultaci s OPU jeví jako nejpříhodnější status doplňkové ochrany, který by umožnil příchozím okamžitě začít legálně pracovat a živit své rodiny.

Finanční pomoc uprchlíkům z Ukrajiny dnes na sociálních sítích ohlásil také zakladatel a vlastník největší internetové společnosti Seznam.cz Lukačovič. Prostřednictvím organizace Člověk v tísni posílá 23 milionů korun. "Zároveň Seznam.cz plánuje významnější akci, která by měla pomoci víc," dodal bez dalších podrobností. Na twitteru zároveň vyzval další české miliardáře, aby se při finanční pomoci Ukrajině nenechali zahanbit.

Částku 24 milionů korun vyčlenila na zajištění humanitární pomoci lidem z Ukrajiny i další firma podnikající na internetu, e-shop Alza.cz. Peníze poskytne prověřeným neziskovým organizacím, se kterými dlouhodobě spolupracuje. "Cílem je co nejrychleji finančně podpořit konkrétní projekty adresné humanitární pomoci přímo na místě a případné pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v České republice," uvedla na webu mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Deset milionů korun posílá na pomoc Ukrajině prostřednictvím své nadace Česká spořitelna. Banka také oznámila, že chystá sbírkovou kampaň s webem Darujme.cz. "Připravujeme se na dlouhodobou pomoc českým firmám a ekonomice a také Ukrajincům a jejich rodinám v ČR," uvedla spořitelna na twitteru.