Erste Group vykázala rekordní pololetní zisk 842 milionů eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Čistý zisk rakouské finanční skupiny Erste Group, která ovládá Českou spořitelnu, v prvním pololetí meziročně stoupl o více než 70 procent na 841,7 milionu eur (téměř 23 miliard korun). Skupina dodala, že jde o nejlepší pololetní výsledek v její historii.

V samotném druhém čtvrtletí se čistý zisk více než zdvojnásobil na 567 milionů eur. K růstu zisku přispěly zlepšené podnikatelské podmínky ve střední a východní Evropě a jednorázový příjem z prodeje podílu ve firmě Visa Europe ve výši 138,7 milionu eur, napsala agentura Reuters.

„S potěšením oznamujeme, že jsme se ziskem přesahujícím 800 milionů eur dosáhli nejlepšího pololetního výsledku v historii naší společnosti,“ uvedl generální ředitel Erste Andreas Treichl. Poukázal rovněž na výrazný pokles objemu rizikových úvěrů. Zároveň však upozornil na negativní důsledky nízkých úrokových sazeb Evropské centrální banky.

Společnost Erste dnes předpověděla, že růst reálného hrubého domácího produktu na všech hlavních trzích ve střední a východní Evropě, včetně Rakouska, se letos bude pohybovat v rozmezí od 1,4 do 4,1 procenta. Podporovat by ho měla hlavně silná domácí poptávka.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.

Česká spořitelna dnes oznámila, že její čistý zisk v prvním pololetí meziročně stoupl o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun. Kladně se na tom podepsal růst klientských úvěrů a výnos z prodeje podílu spořitelny ve společnosti Visa Europe.