Euro k dolaru kleslo na dvouměsíční minimum, stále reaguje na ECB

Zdroj: Dennis Skley via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Euro se během dnešního obchodování na devizových trzích propadlo na dvouměsíční minimum k americkému dolaru. Jednotné evropské měně se nedaří vzpamatovat se po vyjádření Evropské centrální banky (ECB), která ve čtvrtek naznačila možnost dalšího uvolnění měnové politiky.

Euro k dolaru kleslo až na 1,1017 USD, což je nejnižší úroveň od zhruba poloviny srpna. Před 16:45 SELČ se pohybovalo kolem 1,1033 USD se ztrátou 0,7 procenta. K japonskému jenu kleslo euro na měsíční minimum a naposledy k němu ztrácelo 0,4 procenta na 133,60 JPY. Dolarový index, který zachycuje výkon dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, vykazoval nárůst o 0,6 procenta na 96,943 bodu, mimo jiné i díky ziskům dolaru vůči euru.

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek prohlásil, že banka by mohla zrychlit nákupy dluhopisů, rozšířit svůj program nákupů cenných papírů a dál snížit depozitní sazbu, která je nyní na -0,2 procenta. To jsou opatření, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku zemí s eurem a zvýšit inflaci v eurozóně. Ta se v září opět dostala do záporného pásma.

„Nebezpečí další monetární podpory v eurozóně je pro euro obecně nepříznivé,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Za celý týden klesla jednotná evropská měna k dolaru zatím o 2,8 procenta. Byl by to pro ni nejhorší týdenní výsledek za tři měsíce, napsala agentura Reuters.