Euro se při včerejším obchodování stabilizovalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společná evropská měna poslední včerejší negativní zprávy problémů ustálo. Po nevýrazných výkyvech během včerejšího odpoledne se dnes ráno vůči dolaru obchoduje na 1,254 dolaru za euro.

Summit EU nepřinesl žádné pozitivní závěry, očekávání ale těsně před jeho konáním patřičně ochladla. Zdrojem špatných zpráv se potom stala makrodata z eurozóny, kde indexy PMI přinesly další zklamání. V Německu, Francii i celé eurozóně se indexy ponořily ještě hlouběji pod 50 bodů. Horší než odhady byl rovněž německý index Ifo.

Zprávy ze zámoří byly přece jen o něco lepší. Žádosti o dávky v nezaměstnanosti vyšly podle odhadů a stejně tak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, i když po očištění o dopravní prostředky byla čísla horší, než se čekalo.

Špatné ekonomické zprávy nezabránily v růstu akciím, především v Evropě. Nepatrně posílily i americké indexy. Lépe se nakonec vedlo i dluhopisům, když u italských i španělských papírů sledujeme pokles výnosů. Koruna se tímto vývojem inspirovala a posílila k euru na 25,38. Podobně na tom byly i okolní měny. V Maďarsku vyšly maloobchodní tržby, které překonaly odhady, jejich vliv na trh byl ale minimální.