Europoslanci připravují úpravu crowdfundingu, má ochránit drobné investory

Vlajka Evropské unie

Vlajka Evropské unie Zdroj: profimedia

Myšlenka komunitního financování se těší stále větší oblibě, roste tak i množství peněz, které pomocí crowdfundingu lidé investují. Hospodářský a měnový výbor Evropského parlamentu s tímto odůvodněním odsouhlasil sérii regulací, jež mají investory ochránit.

Na stole měl výbor dokument tento týden, kde ho členové jednoznačně odsouhlasili. V další fázi dojde k projednávání v Evropské komisi a Radě. Návrhy zatím nijak nepracují s úpravou stávajících regulací na státní úrovni, ale snaží se nabízet možná řešení. Jedním z hlavních cílů je například posílení přeshraniční obchodní spolupráce, vyplývá z plného znění návrhu.

Ten se zaměřuje hlavně na poskytovatele crowdfundingových služeb, kteří by na základě regulace měli investory informovat o možných rizicích a poplatcích spojených s financováním projektů. Výbor rovněž navrhuje, že by každá crowdfundingová platforma měla poskytovat jasné informace o úspěšnosti předchozích projektů. Stejně tak by se měly crowdfundingové platformy snažit vyvarovat projektů, které jednoznačně nezakotvují podmínky výnosů pro své investory.

Návrh regulace rovněž zdůrazňuje, že crowdfundingové platformy mají sloužit pouze jako prostředníci, samy investovat do nabízených projektů by tedy měly pouze omezeně. Registrací a dohledem by se pak měl zabývat především Evropský orgán pro cenné papíry a trhy, návrh ale pracuje také s ustanovením národních autorit, které by na fungování crowdfundingových platforem dohlížely.

Návrh totiž zdůrazňuje, že crowdfundingové investice se liší od běžných spořicích produktů, počítá také s možností zavedení testu, který by prověřil, že si investor uvědomuje případné riziko, do kterého vstupuje.