Evropě hrozí podkapitalizované banky, varují bankéři z Wall Street

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Evropské banky mohou kvůli novým regulatorním pravidlům čelit obrovskému kapitálovému deficitu. Podle studie americké banky JP Morgan může být jen v sejfech největších evropských peněžních ústavů do roku 2018 kapitálová díra o velikosti až 140 miliard eur. Důvodem mají být chystaná regulatorní pravidla pro předcházení příštím finančním krizím. Nejvíce peněz prý bude chybět rakouské skupině Raiffeisen.

Zámořští analytici si vzali na paškál 35 největších evropských bank, u nichž identifikovali hrozící nedostatek kapitálu až o miliardy eur. „Evropské banky v případě zavedení nové regulace podstatně omezí svou dividendovou politiku, stejně jako úvěrování rizikovějších obchodů,“ uvádí analytik JP Morgan Cazenove Francesco Balzano.

Rakouské bance Raiffeisen může podle studie perspektivně chybět kapitál kolem jedné miliardy eur. Z dalších bank, které analytici zmiňují mezi kandidáty pro navýšení kapitálu například francouzskou Crédit Agricole.

Výprodej zrychluje

Posilování kapitálové pozice se podle odborníků odráží i ve snahách bank vyprodávat svá riziková aktiva. Jen od počátku roku se tak evropští finančníci zbavili půjček za více jak 130 miliard eur. To je podle údajů poradenské firmy PwC takřka stejně jako za uplynulé dva roky dohromady. Na straně bank je hlavní příčinou plnění sílících regulatorních nároků na kvalitu aktiv, zájemci o bankovní dluhy v prostředí nulových úrokových sazeb zase pátrají po zajímavém výnosu.

„Evropské banky mají v majetku podle našich analýz stále ještě kolem dvou bilionů eur nechtěných půjček, během příštích 12 až 18 měsíců tak na tomto trhu neuvidíme známky slábnutí,“ uvádí šéf PwC Portfolio Advisory Group Richard Thompson.