Evropská unie urychlí rekapitalizaci menších bank

Představitelé EU se rozhodli uspíšit plánovanou rekapitalizaci 16 evropských bank, které jen těsně prošly letošními letními zátěžovými testy. Chystaný krok je součástí unijní snahy ujistit trhy o stabilitě bankovního sektoru.

S odvoláním na francouzského bankéře o připravované akci jako první informoval deník Financial Times. Francouzský bankéř uvedl, že banky, které při zátěžových testech skončily blízko minimální požadované hranice kapitálové přiměřenosti Tier 1, budou muset navýšit kapitál okamžitě. Ačkoliv se poslední dobou množí spekulace o navyšování kapitálu francouzských bank, ani jedno na tomto seznamu nefiguruje.

Banky, kterých se akce EU dotkne, patří spíše k menším až středně velkým. Sedm jich je ze Španělska, dvě z Německa, Řecka a Portugalska a po jednom finančním ústavu mají Itálie, Kypr a Slovinsko.

Nejznámějšími bankami, které rozhodně potřebují nový kapitál, jsou německá HSH Nordbank a italská Banco Popolare, která před časem prodala svou pobočku, z níž vznikla dnešní Equa Bank.

Červencovými zátěžovými testy, které prověřovaly kapitálovou přiměřenost bank pro případ zhoršení vývoje, neprošlo devět bank, jimž bylo uloženo navýšit kapitál do konce roku. Šestnáct finančních domů v hledáčku evropských politiků dosáhlo kapitálové přiměřenosti v rozmezí pěti a šesti procent Tier 1. Podmínkou pro splnění testů byla pětiprocentní hranice. Evropský úřad pro dohled nad bankami dal těmto bankám čas na navýšení kapitálu do dubna 2012.