Evropské banky propouštějí

Generální ředitel Credit Suisse Brady Dougan sdělil, že propouštění se dotkne asi dvou
tisíc zaměstnanců

Generální ředitel Credit Suisse Brady Dougan sdělil, že propouštění se dotkne asi dvou tisíc zaměstnanců Zdroj: reuters

Švýcarská banka Credit Suisse včera rozšířila řadu (nejen) evropských bank, které oficiálně přiznaly, že budou snižovat výdaje propouštěním zaměstnanců. Credit Suisse, po horších než očekávaných výsledcích za druhý kvartál, oznámila, že propustí čtyři procenta svých zaměstnanců, což znamená asi dva tisíce osob.

Švýcarská banka se tak přidala k domácímu rivalovi UBS a jejich konkurentovi z Wall Street Goldman Sachs, které také budou propouštět. Včera také televize SkyNews přinesla informaci, že britská HSBC dokončuje plán úspor, který připraví o práci na deset tisíc zaměstnanců HSBC. Britská banka tak začala pracovat na slibu svého šéfa Stuarta Gullivera během tří let uspořit 2,5 až 3,5 miliardy liber ročně.

„V souladu se snahou přinést našim akcionářům co nejlepší návratnost investice v dobách nejasných vyhlídek ekonomiky musíme sáhnout k úsporným opatřením ke zvýšení efektivity,“ uvedl ve svém projevu generální ředitel Credit Suisse Brady Dougan. Propouštění se dotkne asi dvou tisíc z 50 700 zaměstnanců, které Credit Suisse po celém světě má. Stejně jako její rivalové přijala Credit Suisse bezprostředně po finanční krizi zástupy nových zaměstnanců, aby získala větší tržní podíl na úkor oslabené konkurence. Naděje vložené v rychlé zotavení evropského a amerického hospodářství však bankám nevyšla.

Stejně jako u ostatních bank se propouštění v Credit Suisse dotkne především jejich investičních divizí. Ta v Credit Suisse trpěla především nízkým objemem obchodů. Propadly se především objemy obchodů s dluhopisy a dalším aktivy z takzvané třídy „fixed income“, která od finanční krize hrála v obchodech investičních bank prim. Obchod s dluhopisy, měnami a komoditami se v Credit Suisse propadl meziročně o 59 procent. Což je ještě větší propad než v dalších bankách. Například banka Goldman Sachs zaznamenal v této oblasti meziroční pokles o 53 procent.