Evropské banky utíkají ze Spojených států

Société Générale

Société Générale Zdroj: Profimedia

Banky ze zemí eurozóny v posledních letech dramaticky omezily své podnikání ve Spojených státech - od začátku finanční krize snížily svá aktiva v největší ekonomice světa o více něž třetinu. Vyplývá to z dat americké centrální banky (Fed). Krachy bank, odpisy portfolií či prodeje balíků úvěrů mohou za propad objemu investic bank zemí eurozóny na druhé straně Atlantiku o 540 miliardy dolarů z vrcholu 1,51 bilionu dolarů v září 2007.

Evropské banky se v posledních letech dostaly pod tlak regulátorů, aby navýšily svou kapitálovou vybavenost a řada z nich si vybrala osekání právě svých operací ve Spojených státech, částečně proto, že získání dolarového financování bylo ještě obtížnější než eurového. Americká aktiva v držení bank ze zemí eura spadly pod jeden bilion dolarů za v březnu je Fed vyčíslil na 973 miliard dolarů, nejníže od roku 2005. „Situace je nyní velmi odlišná od té před pěti lety,“ okomentoval stav evropských bank pro agenturu Bloomberg Doug Landy z pravní kanceláře Allen & Overy. „Vypadá to jako návrat k tomu jak evropské banky vypadaly před deseti či dvaceti lety, kdy jejich rozvahy bylo o mnoho zdrženlivější,“ dodal Landy.

Probíhající proces snížení objemu úvěrům, takzvaný deleveraging, v evropských bankách tak mění vzhled amerického bankovnictví. Analytici říkají, že většina aktiv, kterých se evropské banky zbavovaly, skončila v amerických či kanadských bankách, private equity či hedgeových fondech. Také čínské finanční instituce usilují o získání významnějšího postavení na amerického trhu.

Dvě z největších amerických bank, Wells Fargo a JPMorgan Chase, v loňském roce odkoupily část portfolia komerčních realitních úvěrů v hodnotě 9,5 miliardy dolarů od irské zestátněné banky Anglo Irish Bank. Capital One, další americká bank, koupila od nizozemské ING její americkou online banku ING Direct za devět miliard dolarů.

Francie a Německo, vedené BNP Paribas a Deutsche Bank, mají ve Spojených státech stále své největší zahraniční operace, ale francouzské skupiny BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole již oznámily své plány na osekání svých rozvah. Americká aktiva v držení německých bank spadla z rekordních 427 miliard dolarů v roce 2007 na 267 miliard dolarů. Francouzské banky prozatím osekaly své operace na 373 miliard dolarů.

Aktivní Wells Fargo

Wells Fargo je jednou z nejaktivnějších amerických bank pokud jde o odkup nechtěných severoamerických aktiv od evropských konkurentů. Krom loňského odkupu úvěrového portfolia od zestátněné irské banky AIB, se jí nedávno povedlo ukořistit úvěrového portfolio v hodnotě šesti miliard dolarů od WestLB, německé zemské banky. Odkoupila také severoamerický energetický byznys od francouzské BNP Paribas. „Trh akvizic se rozhýbal,“ řekl Bloombergu Timothy Sloan, finanční ředitel Wells Fargo & Company.