Evropským bankám přispěchaly na pomoc jejich americké protějšky

Dolary

Dolary

Americké banky se staly nečekanými zachránci problémových bank z Evropy, s nimiž začaly uzavírat neveřejné dohody o finanční výpomoci. Jen za poslední měsíc už jim půjčily miliardy dolarů, což si podle bankéřů v Londýně vyžádala nervozita na trzích. Píše se to ve finanční publikaci IFR, která je součástí zpravodajské skupiny Thomson Reuters.

Bankéři tvrdí, že na dohodě o finanční výpomoci měly zpravidla zájem obě strany. Některým evropským bankám, které se kvůli dopadům dluhové krize v eurozóně dostaly do problémů, se v poslední době zkomplikoval přístup ke zdrojům krátkodobého financování.

Pomoci amerických bank využívají například banky z Francie, i když finanční zdroje si půjčují i banky z Velké Británie a dalších evropských zemí. Půjčky jsou poskytovány v rámci repo úvěrů a banky, které si půjčují, za úvěry ručí například podnikovými dluhopisy, anebo i hypotečním portfoliem.

„Mohli jsme použít část našich aktiv, abychom dostali dlouhodobé repo úvěry,“ řekl člen správní rady jedné z francouzských bank. „Byl to krok, který jsme učinili, abychom zpeněžili některá aktiva, která jsme drželi v bilanci. Byla to dobrá, kvalitní aktiva,“ dodal. Druhým důvodem byla podle něj snaha zmírnit odliv peněz z fondů peněžního trhu.