Finanční poradci dostali statisícovou pokutu, ČNB však letos registruje prohřešků méně

Do ČNB míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident  Zeman do bankovní rady poprvé jmenoval ekonomy, kteří neprošli finančním domem ING.

Do ČNB míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident Zeman do bankovní rady poprvé jmenoval ekonomy, kteří neprošli finančním domem ING. Zdroj: Profimedia.cz

Budova ČNB
xx
xx
ČNB
5
Fotogalerie

Osmisettisícikorunovou pokutu si od ČNB vysloužila koncem července domácí poradenská skupina Broker Consulting. Podle regulátora v minulých letech klienty nedostatečně informovala o výši inkasovaných provizí, neevidovala ale také správně klientské pokyny. Firma tak podle ČNB mezi lety 2013 a 2015 porušila hned několik paragrafů zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Za zmíněné prohřešky může centrální banka udělit pokutu až dvacet milionů korun.

„Náš obor je pod velmi silnou regulací a nám se podařilo bezchybně realizovat většinu požadavků. Bohužel u několika z nich se nám to nepodařilo zcela přesně po formální stránce. U těchto věcí jsme již dříve zrealizovali nápravu. Považujeme za prioritu mít celé naše podnikání v souladu se zákonem i etikou, a budeme v této oblasti činit nadále maximum,“ uvádí Jan Lener z Broker Consultingu.

Trest firmě s více jak půlmilionem klientů a miliardovými tržbami je letos už jednačtyřicátou peněžní sankcí regulátora firmě působící na finančních trzích, prozatím tak vybrala ČNB na pokutách necelých 15 milionů korun. Celkově ale oproti minulému roku v trestech polevila. Loni od ledna do konce července rozdala 64 pokut dohromady za bezmála 25 milionů korun. Podle banky jsou nejvyšší pokuty tradičně ukládány v branži kapitálového trhu a pojišťovacího zprostředkování.

Letos zatím nejvyšší, třímilionovou pokutu dostal od ČNB brněnský obchodník s cennými papíry E&S Investments. Mimo jiné za to, že svým klientům nabízel služby bez toho, aby dostatečně otestoval jejich investorské znalosti. Maximální možnou pokutu ve výši dvaceti milionů korun udělila Česká národní banka v roce 2010 obchodníkovi s cennými papíry Capital Partners. Tomu centrální banka prokázala širokou paletu porušování pravidel od vydávání dojmů za fakta po nadměrné obchodování.