Finanční správa začala brzdit s vydáváním zajišťovacích příkazů

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Ministerstvo financí
4
Fotogalerie

Finanční správa loni vydala 1174 zajišťovacích příkazů na 1,47 miliardy korun. Předloni to bylo 1420 příkazů na 1,59 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které poskytla finanční správa. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů.

Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Finanční správa v posledních letech čelila kritice, že příkazy zneužívá. Například v roce 2015 správa vydala 1605 příkazů.

Loni se příkazy týkaly 355 firem, předloni to bylo 358 firem. Celkem finanční správa ke konci roku 2018 evidovala 535 507 plátců DPH.

Finanční správa již na podzim 2017 oznámila, že bude při vydání zajišťovacího příkazu u fungujících firem nabízet alternativní zajištění majetku, jako je zástavní právo, ručení třetí osoby nebo finanční záruky. Vydala k tomu i novou metodiku.

Zároveň MF dříve také informovalo, že chystá změnu zákona, podle které by po vydání zajišťovacího příkazu firmu mohl kontrolovat zajišťovací, respektive nucený správce. Ten by byl alternativou k zajišťovací exekuci, která může fungování těchto firem ohrozit.