Přiznání finanční správy. Za Janečka se vyplácely odměny za doměření daní

Bývalý šéf finanční správy Martin Janeček

Bývalý šéf finanční správy Martin Janeček Zdroj: profimedia.cz

Tatjana Richterová, nová šéfka Finanční správy
2
Fotogalerie

Generální finanční ředitelství přiznalo, že odměňovalo úředníky za vysoké doměření daní. S informací přišly Hospodářské noviny, které získaly dokumenty dokazující popsanou praxi.

Podle Hospodářských novin tuto praxi finanční správa i ministerstvo financí dlouho popíraly. Až nyní správa přiznala, že finančně motivovala úředníky, když firmám neuznávali daňový odpočet na výzkum a vývoj a doměřovali jim vysokou daň.

„Nelíbí se mi to, to v každém případě. Lidé mají být motivováni jinak,“ řekla pro HN šéfka finanční správy Tatjana Richterová, která ale ještě před čtrnácti dny tvrdila, že žádná podobná praxe neexistuje.

V letech 2016 až 2018 měly být úředníkům za vysoké doměření daní vyplaceny odměny kolem 200 tisíc korun. Praxe je podle Richterové již zastavená, ale k doplacení dříve přiznaných odměn musí dojít. Odměňování za přísnost vzniklo v době, kdy úřad vedl Martin Janeček. 

Dokumenty získané Hospodářskými novinami popisují, jakou odměnu získá úředník, když doměří předem stanovenou daň.

„Cílová odměna bude přiznána zaměstnanci za podmínky, že částka vedoucí ke změně odpočtu bude rovna nebo vyšší než 12 milionů korun,“ píše se například v příslibu cílových odměn, podle nějž mohl dotyčný pracovník získat odměnu až 25 tisíc korun.

Podle Richterové ale bylo vypisování cílových odměn dobrovolné a plně v kompetenci krajských ředitelství.

Daňoví experti, které Hospodářské noviny oslovily, se shodují, že zmíněná praxe je protizákonná a protiústavní. „Podle mého názoru toto jednání naplňuje znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ říká advokát Jiří Vaníček.