Fitch snížila rating pěti řeckých bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: arketipo.gr

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila ratingy pěti velkých řeckých bank do hluboce rizikové kategorie CCC. Navázala tím na svůj čtvrteční krok, jímž na tento stupeň z dosavadní známky B- snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti řeckého státu.

Snížený rating se týká největší National Bank of Greece, dále Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank a Agricultural Bank of Greece. Fitch poukázala na to, že velké řecké banky ještě nedostaly od státu kriticky nutné kapitálové injekce, slíbené mezinárodními věřiteli v rámci druhého záchranného balíku pro předluženou zemi. Kvůli tomu také tento týden Evropská centrální banka přerušila refinancování některých velkých řeckých bank.

Fitch ve čtvrtek snížila rating Řecka na CCC a vysvětlila to zvýšeným rizikem odchodu země z eurozóny po nových volbách. Agentura konstatovala, že v nedávných volbách výrazně posílily pozice strany vystupující proti podmínkám úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli. Po volbách nebyly politické strany schopny vytvořit vládu, a tento týden tak byly vypsány nové volby na 17. června.

Řekové mezi volbami výrazně zvýšili výběry vkladů z domácích bank. Obávají se, že jejich předlužená země vystoupí z eurozóny a že hodnota jejich úspor po přechodu na národní měnu prudce klesne.