Fond pojištění vkladů má 21 miliard rezerv

Renáta Kadlecová

Renáta Kadlecová Zdroj: FPV

Pojištění bankovních vkladů se odvíjí od země původu licence, říká výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová.

* E15: V poslední době přibylo na českém trhu několik bank, které se především snaží stáhnout od klientů vklady nabídkou vyšších úroků. Jak jsou tyto vklady pojištěné?

Včera zahájila provoz Air Bank, která spolu s Equa Bank má licenci České národní banky, takže vklady klientů jsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů (FPV) a to do výše sto tisíc eur. Pokud jde o dalšího nováčka na trhu Zuno Bank, ta je pobočkou zahraniční banky a podniká na základě rakouské licence, a proto jsou vklady klientů pojištěny u rakouského systému pojištění vkladů.

* E15: Jakými prostředky nyní FPV disponuje?

Fond pojištění vkladů má ve svých finančních rezervách zhruba 21 miliard korun. Ty spravujeme tak, abychom udrželi jejich hodnotu a měli je kdykoliv k dispozici. FPV investuje převážně do domácích státních dluhopisů.

* E15: Kolik musejí banky a družstevní záložny do fondu odvádět?

Banky a družstevní záložny dnes odvádějí 0,04 procenta čtvrtletně z průměrného objemu vkladů za poslední tři měsíce. Stavební pojišťovny odvádějí 0,02 procenta.

* E15: Klienty jak velkého finančního domu byste s 21 miliardami zvládli vyplatit?

Stačilo by to na všechny družstevní záložny najednou či nějaké drobné banky. Na vyplacení středně velké banky bychom si museli půjčit na finančních trzích, což umožňuje zákon o bankách.

* E15: A co v případě krachu jedné z těch největších bank?

Možnosti v tomto případě jsou omezeny. Ten systém není připraven na krytí krachu tak velké instituce. Muselo by se to řešit jinak. Na řešení krachu velké banky by se musely dohodnout Česká národní banka s ministerstvem financí. Dalo by se to řešit prodejem či převedením pod nově vytvořenou banku, kde by došlo k rozdělení na zdravou část a část, která by byla zlikvidována. Jeden takový případ jsme tu už před lety měli. Byl to případ Investiční a poštovní banky.