Fondee chce být středoevropskou investiční platformou. Zaměří se na ženy a udržitelnost

Manželé Hlavsovi, zakladatelé investiční platformy Fondee

Manželé Hlavsovi, zakladatelé investiční platformy Fondee Zdroj: Osobní archiv

Eva a Jan Hlavsovi, zakladatelé Fondee
2
Fotogalerie

V uplynulém roce se počet Čechů, kteří investují přes platformu Fondee, zpětinásobil. Její zakladatelé Eva a Jan Hlavsovi kvůli rychle rostoucímu zájmu lidí o investování plánují letos pokračovat ve středoevropské expanzi. „Od začátku roku nově působíme na Slovensku a v půlce roku se chceme rozšířit do dalších zemí v okolí,“ říká Hlavsová. V rámci portfolií se nově chtějí zaměřit na investice do společensky odpovědných a udržitelných firem a také zvyšovat povědomí o investování mezi ženami.

„Čím dál víc lidí ve věku kolem 35 let se zamýšlí nad tím, co je čeká v důchodu a jak si zajistit finančně stabilní staří. Tomu odpovídá průměrný profil našich zákazníků, kteří navíc mají stále dostatečně dlouhý investiční horizont,“ konstatuje Hlavsa. I přes obecně rostoucí zájem mladší generace o investování je podíl žen, jež zakládají investiční portfolia, stále oproti mužům nižší.

Z průzkumu, který si Fondee nechalo zpracovat na začátku roku, plyne, že 45 procent žen uvedlo jako bariéru to, že investicím nerozumí. „Věřím ovšem, že úroveň znalostí o investování je napříč celou populací stejná. Ženy mají nižší sebevědomí, alespoň to ve výzkumu tvrdila třetina z nich. Ovšem globální čísla ukazují, že pakliže se do investic pustí, jsou úspěšnějšími investory než muži,“ dodává spoluzakladatelka platformy.

Přitom právě ženy jsou z hlediska finančního zajištění na stáří ohroženější skupinou. „Ženy mají delší průměrnou délku života, a tak tráví větší část života v důchodu, většinou v rámci jednočlenné domácnosti, a musejí tak hradit veškeré náklady,“ vysvětluje Eva Hlavsová.

Druhým tématem, na něž se investiční platforma chce v blízké budoucnosti zaměřit, je investování do udržitelnosti. Službu udržitelného investování spustí Fondee pro své koncové zákazníky v následujících měsících. „Nová generace chce investovat s myšlenkou, že buduje lepší svět a lepší budoucnost pro své děti. Chce chránit životní prostředí, podporovat rovné příležitosti a etiku v podnikání, a má to ve výsledku dopad na uvažování investorů všech věkových kategorií,“ říká Hlavsová, která má udržitelná portfolia ve Fondee na starosti.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Během budování udržitelných portfolií vycházela odbornice z MSCI ESG ratingu, který hodnotí výkon firem z hlediska environmentálních a sociálních faktorů a faktorů správy a řízení společnosti v rámci jednotlivých odvětví. „Neznamená to, že se v rámci udržitelných portfolií nenajdou zbrojařské nebo automotive firmy. Jsou tam, ale jsou to ty nejlépe řízené, nejudržitelnější a nejzodpovědnější,“ říká Hlavsová.

Do budoucna chce platforma investorům umožnit personalizované přizpůsobení investičních portfolií o konkrétní odvětví, která jsou investorům blízká.