Investoři v anketě: Pozor na hogo fogo hry s kryptem. Nejlepší investicí byl čas s rodinou

Michal Stupavský, Magazín Investuj

Michal Stupavský, Magazín Investuj Zdroj: archiv Michal Stupavský

Tomáš Pfeiler, Magazín Investuj
Jan Hlavsa, Magazín Investuj
Štěpán Pirko, Magazín Investuj
Boris Tomčiak, Magazín Investuj
5
Fotogalerie

V novém magazínu E15 Chceš přežít? Investuj! odpovídají zkušení investiční manažeři a stratégové na tři podstatné otázky vztahující se ke zhodnocení prostředků: 

1. Kam letos investovat peníze?  
2. Na co si dát pozor a čeho se vyvarovat?  
3. Jaká byla vaše nejlepší investice v roce 2021?

Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus

1) Kam letos investovat peníze?

Jako třída aktiv u mě stále vedou akcie. Neočekávám již tak hvězdné a plošné zhodnocení indexů jako v roce 2021, i tak ovšem věřím, že na trzích existují atraktivní příležitosti. Aktuál­ně se mi jako zajímavé jeví některé akcie navázané na sektor cestovního ruchu – například Walt Disney. S tím, jak covid vstoupí do endemického stadia, by se mělo odvětví vrátit k normálu.

Smysl dává i nákup amerických bank, zejména těch, které se primárně věnují komerčnímu bankovnictví a pomohou jim tak vyšší sazby. Větší a ziskové technologické firmy taktéž zůstávají atraktivní sázkou.

V inflačním prostředí jsou silně perspektivní i akcie výrobců luxusních produktů. Tyto společnosti dokážou vzhledem k orientaci na bohatší klientelu vyšší ceny bez problémů přenášet i na své zákazníky a udržet si tak tučné ziskové marže.

2) Na co si dát pozor a čeho se vyvarovat?

Centrální banky začínají utahovat měnovou politiku. To povede k zásadní proměně celého investorského prostředí. Valuace řady mladých technologických společností byly založeny na předpokladu permanentně nízkých úroků. Když se sazby vydají nahoru, mohou se kurzy těchto akcií brutálně propadnout. Doporučuji se tedy vyhýbat na první pohled lákavým mladým technologickým firmám, za nimiž se skrývá krásný a velmi perspektivní příběh, avšak zcela chybí reálná schopnost v dohledné době generovat zisky.

Ve světle vyšších dluhopisových výnosů budou investoři bedlivě zkoumat i kryptoměny a začnou opět více hodnotit jejich reálnou vy­užitelnost. Ta je v tuto chvíli žalostná. Meteorický kurzový vzestup krypta byl založen především na masivním přílivu likvidity. Jelikož štědrá politika centrálních bank letos končí, doporučil bych se této třídě aktiv vyhnout.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!